Мінфіну потрібні зовнішні запозичення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфіну потрібні зовнішні запозичення

Казна та Політика
346
Уже незабаром Україні можуть знадобитися зовнішні запозичення. За підсумками першого кварталу бюджет був перевиконаний, однак це досягнуто за рахунок штучних механізмів - скасування податкових векселів і затримок з відшкодуванням ПДВ. Внутрішні запозичення і приватизація поки не дали майже ніяких грошей.
Формально минулого тижня уряд відзвітував про успіхи. У п'ятницю міністр фінансів Віктор Пинзеник заявив, що 27 березня був достроково виконаний квартальний план за доходами загального фонду держбюджету. "Станом на вчора загальний фонд держбюджету виконаний за доходами", - заявив він.
Проте поки що приватизація просувається дуже повільно. Зібрано всього 2,2% необхідних грошей. Продаж великих об'єктів поки відкладається.
Також у першому кварталі уряд планував залучити боргу на 4,4 млрд. грн. Однак фактично він зібрав всього 1,89 млрд. грн., або 42,8% плану. Причому основна частина цих грошей отримана з-за кордону - 1,5 млрд. грн. На початку лютого Пинзеник повідомив про надходження в Україну $300 млн. позики, сформованої попереднім урядом.
Усередині України вдалося зібрати всього 372 млн. грн., хоча річний план становить 7,8 млрд. грн. На перший квартал було намічено проведення 36 аукціонів із продажу ОВДЗ. Але багато з них не відбулися - перші півтора місяці банки не хотіли купувати папери через низьку прибутковість, потім - через нестачу грошей. Таким чином, є підстави припускати, що річний план із розміщення ОВДЗ не буде виконаний. А виходить, дуже ймовірний вихід уряду на ринок зовнішніх запозичень.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас