"Нафтогаз України" і "Газпром" проведуть черговий раунд переговорів щодо газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" і "Газпром" проведуть черговий раунд переговорів щодо газу

Енергетика
126
Керівники Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" і російського концерну "Газпром" 31 березня в Москві проведуть черговий раунд переговорів щодо газу, повідомило джерело в уряді України.
Делегацію "Нафтогазу України", що очолить голова правління холдингу Олег Дубина, буде супроводжувати керівник групи радників прем'єр-міністра України Віталій Гайдук, уточнив співрозмовник агентства.
"Нафтогаз України" і "Газпром", за словами джерела, під час майбутньої зустрічі можуть підписати низку документів для практичної реалізації Угоди про розвиток відносин у газовій сфері від 12 березня 2008 року.
Представники НАК поки не доступні для коментарів.
Як повідомлялося, Угода про розвиток відносин у газовій сфері, підписана главами "Нафтогазу України" і "Газпрому" 12 березня 2008 року в Москві, припускає зміну чинної з 2006 року схеми постачання центрально- і середньоазіатського природного газу в Україну.
Документом визначено, що RosUkrEnergo AG (Швейцарія) або "Газпром" у січні-грудні 2008 року продасть "Нафтогазу України" на українському кордоні 49,8 млрд куб. м природного газу центрально- і середньоазіатського походження за ціною $179,5 за 1 тис. куб. м.
Угода припускає створення на території України дочірньої або афілійованої з "Газпромом" компанії та укладання нею з НАКом довгострокового контракту купівлі-продажу центрально- і середньоазіатського газу в обсязі не менше 7,5 млрд куб. м на рік для подальшої реалізації промисловим споживачам України.
"Нафтогаз України" зобов'язався одержати всі узгодження, дозволи, схвалення, ліцензії і будь-які інші документи, необхідні для виконання холдингом своїх зобов'язань за угодою, посприяти "Газпрому" у створенні на території України афілійованої або дочірньої компанії, а також цій компанії - в одержанні необхідних погоджень і дозволів.
Крім того, держхолдинг погодився оформити з RosUkrEnergo контракт купівлі-продажу до 1,4 млрд куб. м російського газу, поставленого в Україну в січні-лютому 2008 року. НАК розраховує оформити цей обсяг російського газу як товарний кредит, що буде погашений шляхом передачі відповідної кількості газу RosUkrEnergo.
Уряд, вивчивши Угоду про розвиток відносин у газовій сфері, 19 березня 2008 року вніс до неї кілька змін. Представники "Газпрому" поки привселюдно не висловлювали свого ставлення до змін, внесених українською стороною в цей документ.
Єдиним імпортером природного газу в Україні із квітня 2006 року є ЗАТ "УкрГаз-Енерго", по 50% акцій якого належить "Нафтогазу України" і RosUkrEnergo. "УкрГаз-Енерго" - єдина в країні компанія, що має контракт із RosUkrEnergo, ексклюзивним постачальником газу в Україну.
"УкрГаз-Енерго" в 2006-2007 р. частину придбаного в RosUkrEnergo ресурсу поставляло безпосередньо споживачам, переважно великим промисловим підприємствам, частину реалізовувало "Нафтогазу України" для подальшого забезпечення газом підприємств теплоенергетики і бюджетних установ.
"УкрГаз-Енерго" з початку 2008 року не продає імпортний природний газ НАКу через відсутність відповідної договірної бази і непогашену заборгованість за минулі періоди. Тим часом, підприємство продовжує поставляти природний газ іншим контрагентам.
"Нафтогаз України", не маючи контрактів з постачальниками центрально- і середньоазіатського газу, з початку поточного року нарощує заборгованість за імпортний природний газ, що продовжують відбирати підприємства теплоенергетики і бюджетні установи.
Президент України Віктор Ющенко 25 березня заявив, що заборгованість "Нафтогазу України" за імпортний природний газ, відібраний контрагентами держхолдингу з 1 січня 2008 року, уже досягла $2 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас