Зімбабве вибирає президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зімбабве вибирає президента

Казна та Політика
72
Вибори президента країни почалися в суботу в Зімбабве, повідомляє агентство France Presse.
Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 за місцевим часом і будуть працювати 12 годин.
Основними кандидатами на посаду глави держави є нинішній президент 84-річний Роберт Мугабе, колишній міністр фінансів Сімба Маконі і лідер опозиції Морган Тсвангираї.
Очікується, що основне суперництво розгорнеться між Мугабе, що управляє країною з 1980 року і Тсвангираї, лідером партії "Рух за демократичні зміни".
Нинішня економічна ситуація в Зімбабве знижує шанси на успіх Мугабе: у країні спостерігається щорічне зростання інфляції більш ніж на 100 відсотків - найвищий показник у світі - і безробіття, від якого страждають чотири п'ятих населення. "Я прийшов голосувати, тому що мій шлунок порожній. Я сподіваюся, що нас чекає краще життя в цій країні", - розповів агентству один з виборців.
Зімбабве, що раніше поставляла продукти і товари в багато країн регіону, в цей час страждає від відсутності товарів першої необхідності, таких як соняшникова олія і хліб. Біля третини населення 13-мільйонної країни покинуло її, в основному, на користь сусідньої ПАР.
Критики звинувачують у сформованій ситуації президента Мугабе, однак той перекладає відповідальність за лиха Зімбабве на Захід, що ввів проти країни санкції у зв'язку із імовірним підтасуванням результатів виборів 2002 року.
У зв'язку із цим західні спостерігачі не були допущені на вибори президента, але було запрошено багато представників африканських та азіатських країн, що симпатизують Мугабе.
Щоб уникнути другого туру голосування, кандидатові необхідно набрати 51 відсоток голосів.
Як повідомлялося, за даними Світового банку, Зімбабве має найвищі темпи інфляції у світі. За оцінкою Міжнародного валютного фонду, у січні темпи збільшення споживчих цін у цій країні досягли 150 000%.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас