Китай обіцяє виплатити компенсації сім'ям жертв безладів у Тибеті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай обіцяє виплатити компенсації сім'ям жертв безладів у Тибеті

Казна та Політика
69
Китай запропонував виплатити компенсації сім'ям жертв безладів у столиці Тибету, що відбулися в цьому місяці.
Як повідомляє в суботу 29 березня агентство Reuters, на такий крок китайська влада пішла в рамках пропаганди, розгорнутої після безладів, і під тиском з боку світових держав із приводу порушення прав людини, досить чутливого для КНР напередодні проведення Олімпійських ігор у китайській столиці в серпні цього року.
За відомостями агентства, регіональний уряд Тибету виплатить сім'ям загиблих у зіткненнях 14 березня в Лхасе по 200 тис. юанів ($28,53 тис.). Однак ці гроші одержать лише сім'ї 18 чоловік, яких уряд Китаю офіційно визнав загиблими. За даними опозиційного уряду Тибету, заснованого після вигнання Далай Лами в Індію в 1959 році, число жертв насильств склало 140 чоловік.
За повідомленнями китайського державного інформаційного агентства Xinhua, громадянам, що одержали поранення під час зіткнень, буде запропонована безкоштовна медична допомога. А також будуть вжиті заходи для того, щоб допомогти людям відремонтувати їхні будинки і магазини, або побудувати нові.
Безладдя в Лхасе почалися 10 березня, у день річниці повстання жителів Тибету проти приєднання їхнього краю до КНР. Протестувальники скористалися з нагоди, і приурочили своє невдоволення до Пекінської олімпіади, закликаючи її бойкотувати. Китайська влада звинуватила Далай Ламу в підбурюванні до бойкоту Олімпіади, і у вимозі незалежності для Тибету. Однак сам Далай Лама заявив, що китайські ЗМІ спотворили інформацію, і насправді він домагається лише більшої автономності для Тибету, і зовсім не проти проведення Олімпіади в Китаї. Незважаючи на протести, Олімпійський вогонь все-таки був запалений в Афінах, і 31 березня очікується його прибуття в Пекін.
Спочатку представникам західних ЗМІ забороняли самостійно відвідувати Тибет і сусідні провінції Ганьсу, Сичуань, Юньнань і Цинхай. Але потім, на початку цього тижня, китайський уряд відібрав кілька агентств, і провів для них триденний тур по Лхасі, щоб показати, що життя там повертається в нормальне русло.
Однак цей план почасти провалився, коли на офіційну прес-конференцію прорвалися близько 30 ченців із центрального храму, і стали скаржитися на нестачу релігійних свобод і виступати на підтримку Далай Лами. Влада заявила, що цих ченців не буде покарано, але Xinhua випустила передовицю, у якій критикується невідання молодих ченців про те, яке життя було на Тибеті до “звільнення” регіону армією Китаю в 1950 році.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас