АМКУ відмовив Мінвуглепрому у продажі вугілля на аукціонах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ відмовив Мінвуглепрому у продажі вугілля на аукціонах

Енергетика
149
Антимонопольний комітет відмовився погодити підготовлений Міністерством вугільної промисловості проект постанови Кабінету Міністрів про аукціони із продажу вугілля. Про це повідомила прес-служба АМКУ.
"...Адже реалізації механізму, передбаченого даним документом, може привести до монополізації ринку вугілля одним суб'єктом", - говориться в повідомленні.
Зокрема, повідомляє комітет, державна компанія "Вугілля України", за проектом постанови, повинна стати єдиним продавцем вугілля на аукціонах для потреб металургійного комплексу, коксохімічної промисловості.
Комітет вважає, що така схема усуне конкуренцію на цьому ринку, тому що проект не передбачає права вуглевидобувних підприємств самостійно продавати вугілля на аукціонах.
При цьому "Вугілля України" є найбільшим оператором ринку вугільної продукції, охоплюючи близько 80% ринку енергетичного вугілля і 60% - коксівного.
Крім цього, повідомляє комітет, підприємство виконує функцію регулювання ринку вугільної продукції, формує оптимальну ціну на вугілля, що реалізується споживачам.
"Однак, на думку Комітету, фактично це відбувається незаконно. Жоден нормативний документ на дає ДП „Вугілля України“ ні права бути оператором, ні здійснювати регулювання згаданого ринку", - підкреслює комітет.
Комітет відправив свої висновки Кабінету Міністрів.
Як повідомлялося, Міністерство вугільної промисловості має намір почати продаж коксівного і сортового вугілля з аукціону у квітні-червні.
Продаж вугільної продукції на біржі є одним з етапів із завершення формування оптового ринку вугілля.
Планується, що реалізація всієї вугільної продукції буде проходити на біржових аукціонах шляхом укладання відповідних контрактів, а також будуть визначені всі умови здійснення ф'ючерсних і збутових операцій.
ДП "Вугілля України" є оператором оптового ринку енергетичного вугілля.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас