ПФТС відкотився на півроку назад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС відкотився на півроку назад

Фондовий ринок
238
Учасники ринку розраховують, що індекс ПФТС повернеться за позначки вище 1000 пунктів на наступному тижні. Вчора вперше за півроку індекс закрився нижче цієї позначки - на рівні 995,57.
У першій половині дня активність на вітчизняному фондовому ринку була досить низкою з боку покупців і з боку продавців. На початку торговельної сесії спостерігалися спроби перейти в зростання, а в другій половині негативна статистика зі США знову підхльоснула хвилю песимізму у світі. І локальний ринок відреагував зниженням котирувань з ліквідних паперів. Як відзначив брокер ІК "Конкорд Капітал" Анастасія Назаренко, із всіх акцій, що торгуються, впали 61%.
За словами фінансового аналітика компанії Parex Asset Mangement Олексія Дударенко, найбільший вплив на падіння індексу зробили папери Єнакіївського металургійного заводу (-3,63%) і "Азовсталі" (-1,63%), хоча будь-яких причин для такого просідання аналітик не назвав.
На думку фінансового аналітика ФК "Донфінсервіс" Марини Давидової, останнім часом на нашім ринку можна відзначити наступну тенденцію: негативні події на світових ринках сприяють зниженню українського, а позитивні ігноруються ім. При цьому, як відзначив Олексій Дударенко, більш помітною була активність місцевих гравців.
На думку заступника гендиректора з торговельних операціях компанії "Юпрас Капітал" Романа Перепелиці, додатковим приводом для масового розпродажу активів інвесторами стала заява Міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's про те, що фінансовий сектор України стоїть на останнім місці серед країн, що розвиваються, Європи і СНД за якостю кредитного портфеля. Що може істотно відбитися на вартості запозичень українських емітентів, відповідно, на їх фінансових результатах і перспективах розвитку. "У той же час позитивним моментом для ринку є затвердження Кабміном планів приватизації акцій енергогенеруючих компаній", - вважає експерт.
Зокрема, у п'ятірку лідерів з обсягів торгів увійшли три підприємства енергетики: "Западенерго" (12,5 млн. грн.), "Дніпроенерго" (8,6 млн. грн.) і "Чернігівобленерго" (6,75 млн. грн.).
"Щодо "Дніпроенерго" інвестори намагалися фіксувати прибуток: акції підприємства впали на 5,33%, відігравши вчорашнє зростання, - розповіла Настасія Назаренко. - Але ми вважаємо, що конфлікт серед власників не зробить впливу на справедливу вартість компанії в короткостроковій перспективі, тому дане падіння пов'язане з напрямком ринку в цілому".
Акції "Донбасенерго" подорожчали на 11,27%, "ArcelorMittal Кривий Ріг" - на 2,21%, "Луганськтепловозу" - на 0,8%, "Західенерго" - на 0,38%.
Учасники ринку запевняють, що фундаментальних і внутрішньоекономічних причин для падіння українського ринку немає: безліч позицій привабливі для інвестування, оскільки мають значний потенціал росту. Але зараз на локальний ринок дуже впливають загальносвітові настрої, які поки скоріше песимістичні, ніж оптимістичні. На думку аналітиків, оскільки ринок чекає коштів іноземних інвесторів вже в наступному місяці, імовірно, що хтось веде цілеспрямовану гру на зниження. "На нашому ринку на даний момент більше домінують продавці, переважно локальні, і сповзання ринку може ще статися якийсь час", - вважає Олексій Дударенко. Але, на його думку, зупинити падіння може нова хвиля публікацій корпоративної звітності, очікуваної до виходу найближчим часом: "Це може повернути покупців на ринок, і тоді можна чекати росту".
На думку Марини Давидової, період стабілізації після того, що відбувається на ринку в останні два тижні, може скласти два-три місяця, а при негативному новостійному тлі затягнеться до вересня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас