Валютний екскурс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний екскурс

Валюта
2163
Учора стала відома причина падіння курсу долара США на міжбанківському валютному ринку до 4,82 грн/$.
У Нацбанку повідомили, що уряд не дозволяв "УкрГаз-Енерго" закуповувати валюту на міжбанку, що спровокувало "викривлення ринку" через ненадходження значних обсягів очікуваної гривні. Втім, у вівторок Нацбанк вийшов із ситуації, дозволивши купувати валюту НАК "Нафтогаз України".
У підсумку саме у вівторок курс долара на міжбанку повернувся до звичних 5 грн/$. Експерти вважають, що уряд Юлії Тимошенко, виключивши "УкрГаз-Енерго" зі схеми розрахунків за газ на українському ринку, спробував попутно досягти другої мети - штучної ревальвації гривні.
Учора перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов заявив журналістам, що регулятор дозволив НАК "Нафтогаз України" купувати валюту на міжбанківському ринку для оплати імпортованого газу без наявності відповідного контракту. "Газ споживається, заборгованість росте, а валюта не купується, - пояснив він. - Виходить викривлення ринку".
Джерело в НБУ пояснило, що ринок очікував 20 і 21 березня традиційного виходу "УкрГаз-Енерго" з покупкою валюти на міжбанк, але очікуваної пропозиції гривні не було. Саме тому в минулу середу курс долара на міжбанку пробив психологічну позначку 5,0 грн/$, досягши 4,99 грн/$.
При цьому короткі "нічні" кредити в гривні досягли тоді 25%. Подальше падіння курсу долара на міжбанку в четвер-п'ятницю привело до різкого зниження курсу валюти в обмінних пунктах у вихідні дні - до 4,7/4,9 грн/$. За даними інформаційно-дилінгової системи UkrDealing.com, мінімального значення курс долара на безготівковому ринку досяг у вівторок вранці - 4,82 грн/$. Втім, у той же день в обід курс стабілізувався до 5,0 грн/$. Відзначимо, що правління НБУ, що могло дозволити "Нафтогазу" купувати валюту, не маючи контрактів, відбулося також саме у вівторок. Всі ці дні офіційний курс гривні був незмінним - 5,05 грн/$.
Прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисель підтвердив, що компанія не виходила на ринок зі значною пропозицією гривні, тому що із січня не одержувала валюту як оплату за поставлений газ із боку свого основного контрагента - "Нафтогазу". "Відповідно до зовнішньоекономічного контракту з нового року "УкрГаз-Енерго" закуповує природний газ винятково для потреб промисловості, - сказав він. - 'Нафтогаз України' у свою чергу для потреб ГТС, бюджетників і ТКЕ використовує газ зовнішнього постачальника - RosUkrEnergo. Очевидно, що за відсутності контрактів для цих категорій споживачів "Нафтогаз" не здійснював розрахунків з RosUkrEnergo за газ і закупівлю валюти для цих цілей", - заявив Кисель.
У такий спосіб Нацбанк, дозволивши "Нафтогазу" купувати валюту, не маючи документального підтвердження, для яких цілей іде закупівля, пішов на порушення законодавства, але зняв напруженість із ринку.
За словами члена спеціальної контрольної комісії з розслідування ситуації на газовому ринку Верховної ради Василя Кисельова, по суті, змушуючи НАК "Нафтогаз України" не розраховуватися з RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго", Юлія Тимошенко намагалася штучно ревальвувати гривню. "Це, знаєте, була така спроба, що називається, одержати подвійне задоволення - змінити схему постачання, а заодно і зміцнити гривню. Те, що це боляче вдарило по економіці, і в цілому викликало потрясіння на ринку газу, нікого не хвилює", - заявив Кисельов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас