Економісти: Фондовий ринок США переживає тривалий спад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти: Фондовий ринок США переживає тривалий спад

Фондовий ринок
542
За останні 200 років зростання фондового ринку іноді надовго переривалося, наприклад, під час Великої депресії, а також у період сильної інфляції в 1970-х роках, і нинішня нестабільність може свідчити про те, що зараз іде подібний спад, пише The Wall Street Journal.
Фондовий ринок зараз відкотився на рівень дев'ятирічної давнини. Таким чином, акції, які вважалися кращим об'єктом інвестицій на довгий термін, показали за останні дев'ять років найгірші результати.
Індекс Standard & Poor's 500, що слугує орієнтиром для індексних фондів обсягом близько $500 млрд, закрився у вівторок на позначці 1352,99 пункту, тобто нижче 1362,80 пункту, досягнутих у квітні 1999 року. Якщо взяти до уваги дивіденди та інфляцію, то середній річний приріст S&P 500 був на рівні 1,3% протягом останніх десяти років, що істотно нижче від історичної норми, за даними Morningstar. При цьому, якщо брати останні дев'ять років, то за рік у середньому він знижувався на 0,37%, за вісім років - на 1,4% на рік.
До минулої осені багато інвесторів вважали колапс у технологічному секторі короткостроковою проблемою. Після нього ринок відновив зростання, досягши в жовтні нової рекордної позначки. Потім на ньому стала позначатися кредитна криза і перспектива рецесії. До 10 березня S&P 500 знизився щодо рекордного значення на 18,6%, наблизившись до 20%-ї межі, що означає початок "ведмежого" ринку. З тих пір він піднявся, однак залишається на 13,3% нижче від історичного максимуму.
За останні дев'ять років S&P 500 показав найгірші результати серед дев'яти інвестиційних інструментів, що відслідковуються Morningstar, включаючи сировину, фонди інвестування в нерухомість, золото та іноземні акції. Американські акції відстали навіть від казначейських зобов'язань, які, як правило, дають більш низький прибуток. За останні дев'ять років держоблігації США росли, з урахуванням інфляції, у середньому на 4,7% на рік. Індекс сировинних товарів і фонди інвестування в нерухомість показали результати ще у два рази вищі.
В 1930-х і 1970-х роках акції також демонстрували відставання від інших інструментів. У кожному із цих випадків треба було більше десятиліття для поновлення тривалого зростання.
Роберт Шиллер, економіст із Єльського університету, що спрогнозував кризу 2000 року, попереджає, що корекція на ринку не завершилася. На думку Р.Шиллера та інших аналітиків, нинішня волатильність ринку говорить про настання нових труднощів.
"Зараз не дуже підходящий час для покупки акцій, - сказав він. - Криза на ринку житла буде робити на економіку негативний вплив, більш тривалий, ніж рецесія. Не думаю, що проблеми на фондовому ринку незабаром зникнуть".
Сильне зростання фондового ринку завжди змінюється періодами з низькими результатами, вважає історик фінансів Ричард Сілла, що у роботі 2001 року спрогнозував 10-річний спад на фондовому ринку.
"Коли ви одержуєте незвичайно високий прибуток, як, наприклад, в 1982-1999 роках, то, як правило, наступні десять років виявляються не дуже гарними", - говорить він. За даними його досліджень, сильне зростання краде прибуток у майбутнього. Коли бум закінчується, прибуток падає нижче середнього значення та у довгостроковій перспективі він вирівнюється до норми 7% на рік.
На думку Р.Сілли, тривале зростання на фондовому ринку відновиться протягом наступних двох років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас