ЗАТ пропонують залишити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗАТ пропонують залишити

Фондовий ринок
328
Сьогодні консультаційно-експертна рада (КЕР) при Держкомісії цінних паперів і фондового ринку розгляне останній варіант законопроекту "Про акціонерні товариства". Цей документ створений зусиллями робочої групи при КЕР і максимально пристосований для того, щоб пройти друге читання в парламенті.
"Основна проблема закону, що вже пройшов перше читання, - це гарний набір правильних постулатів і декларацій, що існують за кордоном. Але коли ми цей закон почали читати як інструкцію із застосування молотка, зрозуміли: кількість побоїв, які можна завдати цим молотком, не буде адекватна кількості забитих цвяхів. Нашим завданням було зробити цей закон насамперед функціональним. Тобто, не викидаючи правильні концептуальні рухи, змусити його працювати", - розповів керівник КЕР, голова ради Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Дмитро Леонов.
Шанси, що комісія затвердить документ, дуже великі. Але оскільки ДКЦПФР не має права законодавчої ініціативи, вона повинна звірити документ із міністерствами та відомствами, а потім передати в Кабмін. І вже уряд зможе внести документ у парламент. За прогнозами, на всі ці процедури піде як мінімум пара місяців.
З 1997 р. різні варіанти нового закону "Про акціонерні товариства" не набирали потрібне число голосів у парламенті. "Ліквідація ЗАТ - це головний пункт, через який депутати не хотіли голосувати за законопроект", - підтвердив народний депутат від БЮТ Андрій Портнов, що у свій час працював над законопроектом у ДКЦПФР.
Робоча група при КЕР постаралася обійти всі незручні моменти, через які закон довгі роки не приймався. "Ми передбачили досить м'які норми переходу. Поки ЗАТ не будуть нічого змінювати у своїх установчих документах, вони залишаться як є. Відкритим АТ запропоновано п'ять років на поступову підготовку для переходу до публічних АТ. Схеми гладкі. Навряд чи вже можна говорити, що когось вони можуть ущемити в правах та обов'язках", - підкреслив Леонов.
Портнов ще не бачив підготовлений КЕР документ. Він аважає, що якщо остання версія законопроекту не містить репресивних заходів, то з великою ймовірністю законопроект пройде Верховну Раду. "Бізнесмени, які пройшли в парламент, розуміють суть проблем корпоративного управління і дозріли до того, щоб десь наступити на власні бізнес-інтереси та встановити єдині правила гри. Думаю, парламент прийме цей закон, а президент його підпише", - упевнений депутат.
Проте він висловився проти існування ЗАТ. На думку пана Портнова, будь-яке АТ повинно відповідати дуже жорстким вимогам щодо розкриття фінансової інформації: "Якщо ЗАТ хочуть виходити на ринок за грішми, вони повинні ставати відкритими. Якщо не збираються, повинні переходити в інші організаційні форми. Єдине - цей перехід не повинен відбуватися за один день. Законодавець повинен дати, приміром, рік і зробити процедуру перереєстрації безкоштовною для тих, хто не хоче бути акціонерним товариством".
Експерт ДКЦПФР, що побажав залишитися неназваним, упевнений, що новий законопроект не пройде парламент: "Справа навіть не в ЗАТ. Закон зачіпає такі питання, вирішення яких не на руку більшості в парламенті. Зокрема, це відносини між власниками та власниками дрібних пакетів акцій". Наприклад, пропонується зобов'язати власників великих пакетів акцій викуповувати акції в міноритаріїв за ринковою ціною.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас