Чи правильним шляхом йде позичальник? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи правильним шляхом йде позичальник?

Кредит&Депозит
1330
Сюжети, про які піде мова нижче, переконують: якщо серйозно узятися за діло, можна довести банку, що ти надійний клієнт.
Всі знайомі говорили Юрію, що одержати іпотечний кредит буде проблематично. Справа в тому, що професія в парубка, з погляду банків, дуже небезпечна: Юрій - професійний альпініст.
Йому - ледве за тридцять. Кілька місяців тому одружився. Тоді й постало питання про те, де будуть жити молоді. Свого житла ні в чоловіка, ні в дружини не було. Кілька місяців жили на орендованій квартирі. Але грошей, що віддають за проживання в чужій квартирі, шкода. Тому і вирішили молодята спробувати взяти кредит. Так як зарплата в дружини невисока, вихід залишався один - оформлювати кредит на Юрія, тобто шукати банк, готовий кредитувати альпініста.
Альпінізмом Юрій захоплювався з дитинства. І от уже кілька років трудився в компанії, що розміщає на дахах будинків рекламні щити. Робота добре оплачувалася. Правда, дохід він одержував "біло-сірий". Але, виходячи з розмірів зарплати, цілком міг розраховувати на банківський кредит, необхідний для покупки житла. Тим більше що частина грошей - 20-процентний початковий внесок - була вже накопичена.
Самостійно, без допомоги брокерів і ріелторів, молода пара звернулася у два банки. І в обох одержала відмову. Причиною, зрозуміло, виявилася професія. Більше того, Юрію пояснили, що теоретично банк міг би видати іпотечний кредит, але проблема в тому, що такому клієнтові буде досить складно домовитися зі страховою компанією. Страховики або відмовлять, або призначать настільки високу плату за страховку, що питання про кредит відпаде саме собою...
Уже не маючи ніяких ілюзій, парубок звернувся до іпотечних брокерів за підбором програми. Виявилося, що знайти банк, готовий видати кредит, реально. Але зі страховою компанією довелося вести непрості переговори.
Банк, що видав Юрію схвалення на одержання кредиту, запропонував на вибір застрахуватися у двох компаніях-партнерах. Одна з них навідріз відмовляла в страховці альпіністові. Інша, розглянувши його документи (професійну підготовку, стаж роботи зі спеціальності), - дала добро. Правда, страховий тариф виявився більш високим, ніж середній по столиці. Звичайний тариф іпотечної страховки - 1,2 відсотки від залишку позикової заборгованості на рік. Юрія застрахували під 2,5 відсотки.
Заявки від бізнес-вумен
Ольга розлучилася із чоловіком, у квартирі якого прожила п'ятнадцять років. Постійно зареєстрована жінка була в Підмосков'ї в одній квартирі із сестрою і літньою мамою. За час заміжжя Ольга відвикла від поїздок в електричках, від того, що дорога на роботу займає кілька годин. До того ж у неї був перспективний бізнес, що розвивається. Будучи фінансистом за освітою, Ольга заснувала аудиторську компанію.
Їй удалося накопичити приблизно на третину квартири в столиці, але після розлучення довелося знімати квартиру. Вона готувалася до того, що банк без проблем видасть їй іпотечний кредит. Адже її бізнес розвивався, приносив гарні доходи, початковий внесок був. Здавалося б, що ще треба? < p>Однак, звернувшись у банк з привабливими умовами кредитування, Ольга одержала відмову. Для неї це виявилося справжнім ударом. Хто ж, як не успішна жінка-підприємець із фінансовою освітою, гідна, з погляду банкірів, іпотечного кредиту?!
Розбиратися із цим самостійно в неї не було ні сил, ні часу. Тому жінка звернулася до іпотечних брокерів.
Їй пояснили, що, швидше за все, з погляду банку, її позиції не такі вже і сильні. По-перше, банк міг відмовити їй тому, що вона самотня жінка без дітей у віці "після сорока". До таких позичальників банки не занадто прихильні. По-друге, відмову вона одержала ще й у силу "молодості" її бізнесу - на момент звернення до банку компанії було менше року.
І вона на якийсь час відмовилася від ідеї з іпотекою. Але ще через півроку знову вирішила звернутися за кредитом. Щоб самостійно не ходити по банках, вона знову подзвонила вже знайомим іпотечним брокерам. Цього разу документи бізнес-вумен були подані відразу у два банки. І обидва були готові видати кредит. Тепер Ольга змогла показати прийнятні для банків обороти і перспективи свого бізнесу. Причому до цього моменту вона потребувала вже не 70, а 50 відсотків від вартості квартири.
Уже більше року Ольга живе у своїй квартирі.
Багатодітний татусь
Як правило, після розлучення діти залишаються з матір'ю. Але в житті Сергія все склалося по-іншому. Два шлюби - два розлучення. У результаті в нього на руках виявилися четверо дітей. Трьох - від першої дружини - йому довелося забрати, оскільки жінка зловживала спиртними напоями. Друга дружина народила ще одну дитину, але сидіти вдома (годувати та обпирати велику родину) не хотіла. Пішла цілком у бізнес. Коли постало питання про розлучення, погодилася на проживання своєї дитини з батьком.
Сергій разом з нащадками приїхав з іншого міста, працював у представництві іноземної компанії і добре заробляв. У нього були велика квартира і заміський будинок. Але роботодавці запропонували перейти в столичне представництво компанії. Після переїзду, традиційної оренди квартир і постало питання про придбання власного житла. Був проданий заміський будинок у провінції. Зібрано солідну суму на початковий внесок. Адже мова йшла про придбання мінімум "трійки".
Але незважаючи на високий заробіток та похвальні рекомендаційні листи з роботи, у декількох банках заявку не стали навіть розглядати, побачивши в паспорті чотирьох неповнолітніх дітей. А після того, як дізнавалися, що він один їх виховує, чоловіку м'яко рекомендували звернутися в інший банк. Втомившись від розмов із банкірами, Сергій звернувся до іпотечних брокерів. Його завданням було не тільки одержати кредит, але й (надалі) - згоду банку на постійну реєстрацію у квартирі всієї його численної сім'ї.
Ситуація Сергія, багатодітного батька, виявилася непростою. Але банк, готовий видати кредит, все-таки відшукався. У платоспроможності Сергія банкірів переконав його високий "білий" дохід, освіта та солідний стаж роботи в одній компанії.
Кожному - по потребах
Зараз почастішали випадки перекредитування, продажу закладеної банку квартири та покупки нової. Ситуація молодої сім'ї - Володимира та Олени - у цьому сенсі цілком типова.
Обоє вони освічені, трудяться маркетологами, добре заробляють. Два роки тому за допомогою іпотеки купили однокімнатну квартиру. За цей час доходи молодої пари виросли. До того ж, вони стали замислюватися про поповнення у сімействі, і про те, що їм потрібна більша квартира.
Звернувшись у банк, з'ясували, що при перекредитуванні можуть розраховувати на солідну суму кредиту з урахуванням збільшення терміну кредитування і зрослих доходів сім'ї. Складності були в тому, що перед покупкою "трійки" було потрібно продати однокімнатну квартиру, що перебуває в заставі в банку. Самостійно провести альтернативну угоду із продажем закладеної квартири та покупкою житла по іпотеці складно. Але фахівці допомогли в цьому молодій сім'ї.
Подібні випадки говорять про те, що навіть після придбання житла за допомогою іпотеки людина не залишається на довгий термін погашення кредиту (10, 20 років) прив'язаною саме до цієї нерухомості. Закладені квартири теж можна продавати, банки йдуть на подібні угоди. У позичальників же в ситуації, коли їхнє матеріальне становище поліпшується, а потреби ростуть, завжди є можливість перекредитуватися і придбати нову - простору квартиру
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас