Ціни на продовольство в світі різко підскочили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на продовольство в світі різко підскочили

Аграрний ринок
655
Через стихійні лиха та кризу на фондових ринках світу ціна на продовольство постійно росте.
За останніми даними аналітичного центру ООН, ціни на продовольство за останні півроку в усім світі сильно виросли. При цьому від подорожчання продуктів постраждали і розвинені країни, і найбідніші економіки світу.
Головною причиною різкого подорожчання майже всіх видів продовольства став збіг декількох факторів, починаючи від несприятливих погодних умов і закінчуючи кризою на світових фондових ринках.
Продовольча і сільськогосподарська організація ООН сьогодні заявила, що ціни на продовольство досягли позначки 1990 року, коли був зафіксований один з історичних максимумів. Але тепер, за словами аналітиків, ціни можуть не зупиниться на цій межі і піти далі. ООН також засвідчила, що в 20 країнах світу за останні кілька місяців пройшли голодні бунти. Також відомо, що 37 країн світу стикнулися із кризами продовольства, а більше 20 ввели жорсткий контроль над продажем і роздачею продовольства населенню. За прогнозами аналітиків, уже незабаром багато країн Африки та Азії змушені будуть ввести регулювання системи видачі і роздрібного продажу продовольства. Тільки за останній тиждень у результаті голодних бунтів у Єгипті загинули 2 людини.
Ціни на продукти в США за рік збільшилися на 4% і продовжують поступово рости. При цьому внески країн у спеціальні програми ООН з боротьби з нестачею продовольства впали на $550 млн., а кількість людей, які потребують постачання продовольства, по усім світі збільшилася на 89 млн. чоловік.
Причинами такого зростання цін на продовольство стали стихійні лиха, які все частіше обрушуються на сільськогосподарські райони світу. Повені, посухи та урагани не тільки знищують посіви, але і залишають саме населення без продовольства. ООН усе частіше змушена вводити певний регіон у перелік країн, які вимагають продовольчої допомоги. Крім того, криза на фондових ринках світу нарешті добралася і до продовольства. Раніше інвестори вкладали гроші в ресурси, а тепер збільшився попит і на продукти харчування. Інвестори знають, що гроші, вкладені в цінні папери, можуть згоріти через кризу банківської системи світу. А ресурси і продовольство тільки ростуть у ціні і можуть окупити вкладення. Ціни також підштовхує збільшення попиту на продукти харчування в Індії та Китаї. Населення цих країн стрімко росте, і вони вже не в силах прогодувати його самостійно, без поставок продовольства через кордон. Взагалі збільшення чисельності населення землі також приведе до збільшення цін на продовольство і його дефіциту.
За словами аналітиків, у наступні десять років ціни на продовольство будуть продовжувати рости. Якщо екологічна ситуація не зміниться, то це тільки підстьобне подорожчання продуктів. Деякі регіони будуть зазнавати явну нестачу продуктів харчування. У цих країнах, можливо, будуть виникати хвилювання на цьому ґрунті та бунти.
ООН уже зараз визнає, що не має сил протистояти зростанню цін та утворенню дефіциту продуктів харчування в певному регіоні. Для цього треба створити нову більш дієву організацію, що буде мати важелі тиску на розвинені країни. Але в умовах сучасного міжнародного права це не можливо. Тому прогнози фахівців ООН усе більш песимістичні.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас