Росіяни купили миколаївський "Океан" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни купили миколаївський "Океан"

Фондовий ринок
447
Миколаївське суднобудівне підприємство ВАТ "Дамен Шипярдс Океан" переходить під контроль російських власників.
Як повідомила вчора на своєму сайті норвезька суднобудівна група Aker Yards ASA, російська інвестиційна компанія FLC West купує 70% компанії Aker Yards Ukraine Holding AS, у яку входять суднобудівна верф у Миколаєві і дві судноверфі в німецьких Вісмарі і Варнемюнді.
Протягом останніх двох років контроль над миколаївським заводом ділили голландська Damen Shipyards Group, що придбала контрольний пакет акцій "Океану" в 2000 р., і норвезька Aker Yards.
За словами віце-президента з корпоративних комунікацій Aker Yards ASA Торб’єрна Андерсена, нинішньою зимою норвезька компанія викупила частину підприємства, що залишилася. Тепер же власником 70% акцій Aker Yards Ukraine Holding AS, на яку, крім українського активу, також будуть оформлені права власності на дві німецькі судноверфі, стане російський інвестфонд.
Сума угоди склала EUR292 млн., а 30% залишаються за Aker Yards. Завершення угоди очікується влітку поточного року після схвалення регулювальними органами України та Німеччини. Планується, що Aker Yards Ukraine Holding AS буде перейменована, але як і раніше стане базуватися в Норвегії.
Тим часом, не зовсім зрозуміло, хто саме стоїть за новим акціонером "Океану". За даними Aker Yards, FLC West - це підконтрольна державі російська інвесткомпанія з лізинговим портфелем у розмірі $1,5 млрд., що створена для інвестування в стратегічні галузі промисловості, у тому числі суднобудування. FLC West зареєстрована в Люксембурзі і на 50% належить компанії FLC. Решта 50% належать приватній кіпрській інвестиційній компанії Almiar Investment Ltd., власниками якої в остаточному підсумку є приватні акціонери FLC.
Із приходом на підприємства російських акціонерів норвезька Aker Yards розраховує вийти на російський суднобудівний ринок. "У росіян дуже велика потреба в спеціалізованих суднах льодового класу, які будуть працювати в Арктиці, і Росія сама як замовник буде вирішувати, де їх будувати", - вважає один з експертів, що побажав залишитися неназваним. У повідомленні Aker Yards також говориться, що три судноверфі будуть боротися за контракти на будівництво суден для російських операторів нафтогазового ринку.
Aker ASA заснована в 1841 р. Є світовим постачальником технологій та інтегрованих рішень для споживачів нафти, газу, енергетики. Aker ASA вважається також однією з найбільших європейських суднобудівних і рибальських компаній. Чисельність персоналу становить близько 50 тис. чоловік. Щорічний виторг досягає 80 млрд. норвезьких крон (EUR10 млрд.).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас