ФФБ не панацея - назріває новий будівельний скандал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФФБ не панацея - назріває новий будівельний скандал

Нерухомість
2332
Вони називають себе "Еліта-центр" №2", хоча скоріше претендують на героїв першого голосного скандалу, пов'язаного із ФФБ (фондом фінансування будівництва).
Скандалу, що показує, що навіть використання механізму ФФБ у наших конкретних умовах ще не гарантує захист прав інвесторів і безпеки їхніх грошових вкладень.
Ситуація, що склалася із вкладниками ФФЮ, що будують будинок за адресою вул. Мілютенка, 29 у Деснянському районі Києва, відрізняється від афери "Еліта-Центр" хоча б тим, що фінансових проблем, як стверджують самі інвестори, у будівництва зараз немає. Зате вистачає інших неприємностей, пов'язаних з позицією місцевої влади та очевидними прогалинами у законодавчому механізмі, що регулює взаємини між інвесторами, забудовниками, жителями районів, де ведеться будівництво, і місцевою владою.
Почалася історія в 2004 році, коли ТОВ "Марс" одержало в оренду на три роки ділянку землі площею 0,441 га для зведення 23-поверхового багатоквартирного житлового будинку з офісними приміщеннями за адресою вул. Мілютенка, 29. Протягом цих трьох років забудовник збирав дозвільну документацію на будівництво. Зібравши повний пакет документів до квітня 2007 року, компанія приступила до робіт на ділянці, перед цим звернувшись до Київської міської ради із проханням про продовження договору оренди. Відповіді не було, зате місцеві жителі почали акції протесту проти будівництва, мотивуючи свою позицію загрозою обвалу їхніх власних будинків.
Забудовник змушений був звернутися в суд. У липні 2007 року рішенням Господарського суду м. Києва, розповідає представник інвесторів будинку Борис Безверхий, договір оренди був продовжений.
Рішення на користь забудовника було винесено і відносно акцій протесту. "Ми звернулися в Господарський суд м. Києва, що ухвалив, що ніхто не має права заважати забудовникові виконувати взяті на себе зобов'язання з будівництва будинку - ні юридичні, ні фізичні особи", - пояснює Борис Безверхий.
Проте, після зазначених рішень суду, у серпні 2007 р. забудовник та управитель ФФБ фінансова компанія "Комфорт-Інвест" (яка в жовтні 2006 року уклала з ТОВ "Марс" договір про створення ФФБ) одержала на руки копію рішення Київміськради. У якому мова йшла про відмову забудовникові в продовженні договору оренди на земельну ділянку на вул. Мілютенка. Хоча, як говорить Генеральний директор компанії "Комфорт-Інвест" Ігор Дехно: "належним чином оформленого та завіреного рішення або виписки з нього ми так і не одержали".
Через якийсь час, незважаючи на рішення суду, розповідає Борис Безверхий, без належного попередження та розпорядження паркан на майданчику був розібраний і повезений у невідомому напрямку, що не тільки зірвало роботи з будівництва, але й завдало матеріальної шкоди. "Ми почуваємо зацікавленість певних осіб у нашій ділянці. Нам відомо, що на цьому місці планується побудувати 3-4 житлових будинки", - натякає на упередженість місцевих чиновників інвестор. У результаті всіх цих процесів, скаржаться вкладники ФФБ, постраждали близько 500 аж ніяк не найбагатших людей. Багато хто з них не мають іншого житла, живуть у гуртожитках та у родичів, тому дуже розраховують на будівництво цього будинку.
Крім того, набирають обертів й акції протесту. Проти будівництва будинку, що буде розташований уздовж торцевих стін уже готових будинків, протестує частина їхніх жителів, тим більше, що майбутній будинок закриє собою вид на ліс. Як прийом у боротьбі із забудовником на місце будівництва недавно в терміновому порядку був завезений пісок і споруджена подоба дитячого майданчика. Але, запевняють вкладники ФФБ, це все популістські дії, причому не стільки сусідів, скільки політичних сил, яким це вигідно. Вигідно ж це тим, хто корупційним шляхом зможе одержати або квартири в майбутньому будинку, або іншу фінансову вигоду, пояснюють вкладники. А Ігор Дехно як аргумент на користь будівництва додає ще один - за його словами, відповідно до генплану забудови Києва на місці будівництва запланована санітарна вирубка лісу від вул. Мілютенка до вул. Братиславської.
Якщо влада не почне сприяти найближчим часом, вкладники ФФБ обіцяють самі почати акції протесту, але вже під стінами держустанов. Втім, зараз їх там найменше чекають - швидкі вибори міського голови відсувають на другий план проблеми і цих, і будь-яких інших постраждалих інвесторів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас