Мінфін очікує перевиконання бюджету по доходах в січні-березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін очікує перевиконання бюджету по доходах в січні-березні

Казна та Політика
203
Динаміка надходжень у державний бюджет України дозволяє прогнозувати перевиконання плану надходжень доходів у січні-березні, повідомив міністр фінансів Віктор Пинзеник під час засідання Колегії Мінфіну у вівторок.
"За квартал ми йдемо з перевиконанням бюджету (по доходах - ред.) і приблизно будемо мати бюджет без дефіциту або з дефіцитом, близьким до нуля", - сказав В.Пинзеник.
Міністр відзначив, що перевиконання дохідної частини очікується, незважаючи на значні додаткові витрати в березні, пов'язані з фінансуванням вирішення проблем НАК "Нафтогаз України" і початком фінансування посівної.
Голова Мінфіну нагадав, що в січні-лютому 2008 року доходи загального фонду держбюджету виросли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 52%.
При цьому він підкреслив, що зростання доходів держбюджету пов'язано, зокрема, з ефективною протидією схемам мінімізації оподатковування.
Говорячи про надходження в держбюджет, що направляються митною службою, В.Пинзеник повідомив, що спостерігається певне недонадходження коштів від імпорту нафти, але зросли надходження від імпорту нафтопродуктів. Крім того, за його словами, недонадходження коштів у бюджет від імпорту газу в березні пов'язане з тим, що відповідні поставки ще не пройшли митного оформлення.
Крім того, В.Пинзеник відзначив зростання виплат відшкодування податку на додану вартість (ПДВ): за січень-лютий державна податкова адміністрація понадпланово відшкодувала ПДВ на суму 894 млн грн. У цілому за січень-березень уже відшкодовано ПДВ на суму 5,624 млрд грн, що на 5% більше від плану на цей період.
При цьому, за даними міністра, скоротилася сума простроченої на термін більше 60 днів заборгованості з відшкодування ПДВ: з 4,1 млрд грн на початок року до 3,8 млрд грн на сьогоднішній день. Втім, за його словами, у цілому сума невідшкодованого ПДВ виросла з початку року з 8,6 млрд грн до 9,1 млрд грн (близько 1% від ВВП).
"Ставимо завдання вийти на відсутність простроченої заборгованості з відшкодування ПДВ", - підкреслив В.Пинзеник.
Крім того, голова Мінфіну повідомив, що міністерство буде продовжувати політику спрощення умов ведення бізнесу в країні за рахунок, зокрема, скорочення вимог щодо обліку даних на бланках строгої звітності.
В.Пинзеник також повідомив, що Мінфін розробив проект розпорядження уряду про заборону укладання керівниками держпідприємств угод про спільну інвестиційну діяльність, оскільки такий механізм використовується для проведення прихованої приватизації.
Говорячи про роботу над поправками до держбюджету, В.Пинзеник відзначив, що в Мінфін надійшли пропозиції про здійснення додаткових витрат на загальну суму 80 млрд грн.
При цьому, за його словами, процес внесення змін у держбюджет-2008 затягується у зв'язку з розглядом Конституційним судом низки позицій чинного держбюджету. За підсумками засідання колегії В.Пинзеник сказав журналістам, що Мінфін при перегляді держбюджету має намір зберегти дефіцит держбюджет на існуючому рівні.
Голова Головного контрольно-ревізійного управління України (ГоловКРУ) Микола Сивульський під час засідання заявив, що проводиться активна перевірочна робота: завершилася перевірка НАК "Нафтогаз України" і починається перевірка "Укрзалізниці" та "Укртелекому".
За його словами, у діяльності НАК "Нафтогаз України" були виявлені різні зловживання на суму більше 1 млрд грн, відповідні матеріали передані в Генпрокуратуру.
У зв'язку із цим голова ГоловКРУ виступив за додаткову регламентацію діяльності глав державних компаній-монополістів, а також за обмеження використання ними попередньої оплати.
Крім того, М.Сивульський повідомив про наявність у влади можливості одержати додатковий інструмент впливу на ціни на внутрішньому паливному ринку.
"Весна починається, і знову починаються ігри монополістів на ринку нафтопродуктів. Ми маємо противагу для цього... Ми зможемо економічними важелями надавити на ринок, щоб знижувати ціни на паливо", - сказав М.Сивульський.
Голова ГоловКРУ пояснив, що держпідприємство Торговий Дім "Етанол" готое поставляти на ринок паливо на основі спирту, що буде на 25% дешевше від сформованого рівня цін на бензини. Разом з тим, за його словами, для цього необхідно змінити митні правила, щоб відповідні компоненти виробництва цього палива при проходженні митного оформлення не розглядалися як спирти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас