АМКУ запропонував низку заходів зі стабілізації ринків нафти та нафтопродуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ запропонував низку заходів зі стабілізації ринків нафти та нафтопродуктів

Енергетика
138
Антимонопольний комітет України (АМКУ) направив главі держави і прем'єр-міністрові пропозиції щодо стабілізації ринків нафти та нафтопродуктів, повідомив голова комітету Олексій Костусєв.
"Уряд повинен доручити Міністерству палива та енергетики і Міністерству економіки вжити заходів для ресурсного забезпечення вітчизняних нафтопереробних заводів і постійного функціонування стабілізаційного резерву палива, а також впливу на ринок через контрольовані державою компанії", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.
Костусєв відзначив неприпустимість регулювання цін на нафтопродукти адміністративними методами. Адміністрування цін на паливо приведе до непоправного розбалансування ринку, ліквідації конкуренції і значного подорожчання бензину та дизпалива в тих регіонах, у яких нафтопродукти традиційно продаються за нижчими цінами, ніж у середньому по країні, вважає він.
"Зрештою, бензин просто зникне з вільного продажу, як це було навесні 2005 року, коли була проблема дефіциту", - відзначив голова антимонопольного відомства.
АМКУ у зверненні до президента і прем'єр-міністра також акцентував увагу на недоцільності збільшення розміру митних зборів за імпорт нафтопродуктів, про що просять компанії, що експлуатують українські нафтопереробні заводи.
Крім того, комітет вважає за необхідне організувати механізм постійного моніторингу і прогнозування ситуації на ринках нафтопродуктів шляхом створення при Мінекономіки інтегрованої інформаційно-аналітичної системи збору та обробки відповідних даних.
"Електронна база "Нафта та нафтопродукти", що лише моніторить ціни в різних сегментах ринку, не виконує цих завдань і вимагає кардинального вдосконалення", - сказав О.Костусєв.
Голова АМКУ вважає, що підписання нового меморандуму про партнерство між урядом та учасниками ринку нафти та нафтопродуктів не зробить істотного впливу на ситуацію, що складається на ринку палива.
"Гірше не стане і краще не стане", - сказав О.Костусєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас