Чавес придумав, як відібрати у нафтовиків більше грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чавес придумав, як відібрати у нафтовиків більше грошей

Енергетика
131
Найближчим часом президент Венесуели Уго Чавес має намір ввести новий податок на прибутки нафтових компаній.
Податок буде введений у зв'язку зі зростанням прибутку нафтокомпаній на тлі подорожчання нафти. Чавес заявив, що його адміністрація вже майже підготувала відповідний законопроект, залишилося лише визначити ставку нового податку.
На думку венесуельського лідера, новий податок є справедливою мірою, оскільки надприбутки нафтових компаній від подорожчання нафти не є наслідком вкладення додаткових грошей або додаткової роботи. "Вони заробляють гроші, легкі гроші, на які не розраховували. Ці значні додаткові прибутки не є наслідком додаткових зусиль - більше вони не вкладали", - цитує Associated Press У.Чавеса.
Нагадаємо, з моменту приходу до влади в 1999 р. У.Чавес постійно збільшував ступінь державного контролю над нафтовою промисловістю, іноземним компаніям залишена лише міноритарна частка в проектах. В 2005 р. президент Венесуели підвищив податок на видобуток для іноземних фірм, що працюють у басейні ріки Оріноко, з 16,6% до 30%. А в 2007 р. націоналізував всі приватні нафтові проекти в цьому районі.
12 березня ц.р. міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес повідомив, що уряд збирається ввести для нафтових компаній новий екологічний податок.
Серед іноземних компаній, що працюють зараз у Венесуелі - американська Chevron, французька Total, британська ВР Plc, італійська ENI і низка інших.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас