АМКУ підозрює найбільші НПЗ у необґрунтованому підвищенні цін на нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ підозрює найбільші НПЗ у необґрунтованому підвищенні цін на нафтопродукти

Енергетика
232
Антимонопольний комітет України (АМКУ) підозрює найбільші НПЗ - ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) і ЗАТ "ЛІНІК" (Лисичанський НПЗ) у необґрунтованому підвищенні цін на нафтопродукти.
Про це заявив сьогодні голова відомства Олексій Костусєв під час брифінгу.
За словами Костусєва, в даний час відносно вказаних компаній АМКУ проводить розслідування.
За даними АМКУ, необґрунтоване підвищення цін відбувалося з кінця 2007 р. по лютий 2008 р. "Це призвело до підвищення цін на світлі нафтопродукти в роздріб", - сказав Костусєв. Справи відносно вказаних компаній були порушені 24 березня ц.р.
У той же час міністр палива і енергетики Юрій Продан виразив свою стурбованість діяльністю компаній "Укрнафта", "Сінтоза", "Оптіма" і "Авіас", які в березні припиняли реалізацію світлих нафтопродуктів на своїх АЗС у різних областях України. Після відновлення відпускання палива останні три компанії встановили середні ціни на АЗС значно вище, ніж інші трейдери, що дає підстави підозрювати їх у змові. 21 березня ц.р. міністр виступив з пропозицією до Антимонопольного комітету, Державної податкової адміністрації і Держінспекції з контролю за цінами перевірити діяльність цих компаній. Одним з чинників зростання цін на паливо міністр вважає оптову реалізацію нафтопродуктів ЗАТ "Укртатнафта" за цінами, які значно перевищують середні оптові ціни на міжнародних ринках.
Необхідно відзначити, що раніше Антимонопольний комітет повідомив про проведення 17-ти розслідувань на предмет антиконкурентних дій учасників ринку нафтопродуктів в Україні. Голова відомства Олексій Костусєв уточнив, що вказані розслідування проводяться відносно 60-ти господарських суб'єктів. За його словами, зокрема, в центрі апарату АМКУ забрані для розслідування справи відносно 5 компаній з АРК, крім того, аналогічні розслідування проводяться в Дніпропетровській, Запорізькій і Черкаській областях.
Експерти ринку припускають, що в квітні оптові ціни на нафтопродукти можуть підвищитися на 5-7%. За словами заступника директора науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, згідно з аналізом, який базується на статистиці світових і українських цін на нафту, дизельне паливо, високооктановий бензин, починаючи з січня 2005 р., в Україні існують економічні передумови для зростання оптових цін на низькооктановий бензин на 7%, високооктановий - на 6% і дизельне паливо - на 5%. "Але оскільки Кременчуцький НПЗ для поліпшення своєї економіки вирішуватиме задачу подальшого підвищення оптових цін десь приблизно на 6-8% для низькооктанового бензину і дизельного палива, і до 6% для високооктанового бензину, це може призвести до корегування цього прогнозу у бік збільшення ціни в першу чергу на дизельне паливо", - додав експерт.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила 14 березня ц.р., що до вирішення ситуації із зростанням цін на нафтопродукти в Україні повинна підключитися ГПУ. На думку прем'єр-міністра, така ситуація, за якої підприємці в окремих областях масово закривають АЗС, склалася унаслідок відсутності консолідованої вертикалі влади в Україні. "Ці 17 років вона була розпорошена і тому сьогодні ми маємо ситуацію, коли олігархи диктують свої умови", - заявила прем'єр-міністр.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас