Центральні банки можуть почати дешево скуповувати іпотечні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центральні банки можуть почати дешево скуповувати іпотечні кредити

Фондовий ринок
609
Центральні банки по обидва боки Атлантики почали активно обговорювати можливість масової покупки цінних паперів, забезпечених іпотечними позиками, як одні з можливих засобів подолання кредитної кризи.
Такий сценарій має на увазі використання державних фондів для підтримки ринків і відновлення впевненості інвесторів шляхом припинення порочного кола вимушених продажів, цін, що падають, і зменшення обсягу ліквідності, пише Financial Times.
Обговорення подібних рішучих заходів слугує індикатором високої стурбованості банків ситуацією у фінансовому секторі в останні тижні, коли стало очевидно, що криза вийшла за межі ризикованого іпотечного кредитування позичальників з низьким кредитним рейтингом і перекинулася на більш надійні сегменти іпотеки. Останньою краплею, мабуть, стало фактичне банкрутство інвестиційного банку Bear Stearns, що змусило ФРС вжити екстрених заходів, щоб уникнути паніки на ринку.
Тим часом, не всі центральні банки розвинених країн однозначно виступають за вживання подібних заходів. Більше за інших на підтримку плану покупок іпотечних цінних паперів за рахунок державних коштів виступає Банк Англії. Федеральна резервна систем США принципово допускає, що можливість інтервенції на ринок фінансових інструментів, забезпечених іпотечними позиками, може бути виправдана в певних сценаріях, але тільки як надзвичайний захід. Менше від інших ініціативу підтримує Європейський центральний банк.
Будь-яке рішення про покупку іпотечних цінних паперів буде прийматися за участю уряду країн, тому що ризик подібної державної інвестиції візьмуть на себе платники податків. Поки немає ніяких ознак, що адміністрація Джорджа Буша підтримає цей крок. У єврозоні буде потрібно схвалення урядів 15 різних країн.
В основі дій центральних банків лежить думка про те, що нові міжнародні правила підсилили вагу кредитної кризи в результаті вимог оцінки активів за їх поточною рекордно низькою ринковою вартістю, а не за номінальною вартістю. На ринку цінні папери, забезпечені іпотечними позиками опустилися до такого низького рівня, що містить нереально високе число дефолтів по позиках. Якщо державні фонди використати для покупки достатнього обсягу іпотечних цінних паперів (замість того, щоб за рахунок цих коштів кредитувати фінансові установи проти можливих дефолтів) за ціною, що значно нижча номіналу, але все-таки вища від поточних ринкових цін, то завдання стабілізації ринку іпотечних фінансових інструментів, можливо, буде вирішено.
У ФРС вважають, що момент, коли необхідно вживати настільки відчайдушні дії, ще не настав. Монетарна влада США поки стежить за тим, який вплив на ринок зробили недавні уливання ФРС у фінансову систему і зниження ставки по федеральних фондах. Крім того, у ФРС упевнені, що крім прямого державного втручання, є ще набір менш радикальних засобів та опосередкованого впливу на фінансову систему, потенціал яких ще не вичерпаний.
Однак у Великобританії Банк Англії не має такого широкого інструментарію. Це може пояснювати, чому він так переконано виступає за використання державних коштів для покупки цінних паперів, забезпечених іпотечними позиками. Фактично уряд Великобританії вже здійснив подібну покупку, коли була націоналізована компанія Northern Rock, що видавала іпотечні кредити.
Цікаво, що не тільки центральні банки вважають, що ціни на ринку іпотечних цінних паперів занадто низькі і відповідають нереально високому рівню дефолтів по позиках. Деякі пенсійні фонди в США інвестують невеликі суму в покупку дешевих іпотечних цінних паперів
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас