Уряд Юлії Тимошенко не зможе продати акції стратегічних підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Юлії Тимошенко не зможе продати акції стратегічних підприємств

Фондовий ринок
387
Плани уряду з приватизації найбільших підприємств, виставлених на продаж цього року, перебувають під загрозою зриву.
Учора голова Фонду держмайна (ФДМ) Валентина Семенюк заявила, що не може продати акції "Укртелекому", "Турбоатому", Одеського припортового заводу і шести обленерго, тому що ці компанії визнані монополістами.
На думку юристів, позиція ФДМ обгрунтована і тому продаж об'єктів затягнеться як мінімум до кінця року. Це, у свою чергу, унеможливить виконання програми приватизації, що передбачає одержання понад 8 млрд грн цього року.
Учора голова Фонду держмайна Валентина Семенюк повідомила, що не має наміру виконувати постанови Кабінету міністрів про продаж акцій стратегічних підприємств - 67,79% "Укртелекому", 99,52% Одеського припортового заводу (ОПЗ), 75,25% "Турбоатому" і блок-пакетів шести обленерго. "Ми одержали висновок Антимонопольного комітету про те, що всі ці підприємства є монополістами. А 6 березня на засіданні РНБО президент Віктор Ющенко заборонив уряду проводити приватизацію стратегічних підприємств до затвердження держпрограми приватизації, якщо наслідком цього буде монополізація відповідного ринку товарів", - заявила Семенюк.
Голова ФДМ нагадала також, що президент на засіданні РНБО доручив Кабміну до 6 квітня доопрацювати проект держпрограми приватизації, а до 6 червня затвердити "Методику прогнозування наслідків приватизації підприємств-монополістів для економічної безпеки країни".
Зазначені компанії уряд планував продати в I кварталі поточного року. Тоді аналітики прогнозували, що тільки за рахунок продажу "Укртелекому" ФДМ виконає річний план приватизації. У цілому, передбачалося фінансування дефіциту держбюджету цього року в розмірі 8,602 млрд грн. Крім того, Кабмін заявляв про намір одержати понад бюджетний план приватизації 12 млрд грн, щоб направити їх на виплату вкладникам Ощадбанку СРСР. Тим часом "Укртелеком", на думку експертів, може бути проданий за $3 млрд, ОПЗ - за $800 млн. 75,25% акцій "Турбоатому" аналітики оцінювали в $280-350 млн. Сумарна вартість блок-пакетів Одеського, Чернігівського, Прикарпатського, Полтавського, Львівського і Сумського обленерго - $700-750 млн.
У прес-службі Кабінету міністрів заяви пані Семенюк не коментували. Позицію уряду роз'яснив заступник голови спеціальної контрольної комісії із приватизації Валерій Писаренко (відповідає в БЮТ за питання приватизації). "Ми сподіваємося, що у Фонді держмайна знайдуться більш адекватні люди, ніж Валентина Семенюк. Наприклад, Дмитро Парфененко (перший заступник голови ФДМ) і Олександр Потімков (заступник голови ФДМ), які все-таки продадуть ці об'єкти, - заявив пан Писаренко. - Якщо ж фонд не виставить їх на продаж, Кабінет міністрів сам буде проводити конкурс. Ми вже оголосили конкурс із продажу Одеського припортового заводу, будемо його проводити і приймати гроші на рахунки Мінфіну".
Партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Ігор Черезов вважає, що у Фонду державного майна юридично набагато більш сильна позиція, ніж в уряду. "Якщо Кабінет міністрів спробує самостійно продати ці об'єкти державної власності, фонд зможе оскаржити дії уряду в суді, - погоджується з ним партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський. - У Фонду держмайна є указ президента Віктора Ющенка, що забороняє здійснювати продаж монополістів. І якщо справа дійде до суду, фонд виграє. При цьому процес буде тривати не менше року-півтора, і весь цей час об'єкти не зможуть продаватися".
Директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко припускає, що уряд все-таки спробує продати об'єкти, однак не зможе знайти відповідних покупців. "Ними зацікавляться тільки фінансово-промислові групи, що звикли працювати зі спірними об'єктами, такі як група "Приват", - говорить він. - Але в цьому випадку ціна продажу буде набагато нижчою від ринкової, і уряд просто не зможе виконати план приватизації".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас