Експерт: Українським євроінтеграторам бракує координації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українським євроінтеграторам бракує координації

Казна та Політика
101
Українські міністерства у питаннях співпраці з Європейським союзом діють недостатньо злагоджено, що може сильно сповільнити інтеграційні процеси, стверджує професор Сассекського європейського інституту Алан Мейх’ю. "Робилися різні спроби покращити координацію, але всі вони наштовхувалися на спротив саме всередині урядової машини", - зазначив він.
За словами британського фахівця, європейські структури мають злагоджену політику щодо України, оскільки вона координується з одного центру. "На даному етапі інтеграції саме Європейська комісія відіграватиме ключову роль у формуванні політики ЄС щодо України. Таким чином, ЄС говоритиме "одним голосом", - наголосив Мейх’ю.
"І саме тому важливо, аби в широкому спектрі відносин із ЄС Україна також говорила "одним голосом", і щоб її думку було ясно чути, - відзначив він. - Слабка координація дій у Києві може значно ускладнити процес інтеграції".
Алан Мейх’ю вважає, що Україні слід створити єдине відомство, котре координуватиме євроінтеграційні зусилля різноманітних урядових структур. "Усі країни Центральної та Східної Європи, що приєдналися до ЄС у 2004 році, мають єдиний центр координації у сфері політики європейської інтеграції", - додав він.
Проте створенню єдиного євроінтеграційного центру, на його думку, заважає негативне ставлення до такої структури інших міністерств та відомств.
"Інші урядові департаменти не зрозуміли, що посилення системи координації європейської інтеграції на центральному рівні не тільки не забере в них повноваження, а, залишивши ці повноваження незмінними, збільшить ефективність діяльності всього уряду у процесі співробітництва з ЄС", - відзначив вчений.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас