Експерти: Криза subprime продовжує загрожувати стабільності світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Криза subprime продовжує загрожувати стабільності світової економіки

Казна та Політика
374
Економічна криза, що вибухнула в серпні 2007г., досі загрожує стабільності світових фінансових інститутів і викликає побоювання монетарних властей розвинених країн, та країн, що розвиваються.
Про це передає Reuters.
Впродовж останніх шести місяців центробанки і власті найбільших країн роблять все можливе, щоб запобігти подальшим негативним наслідкам кризи subprime. Проте поки їхні заходи бажаного результату не приносять, вважають експерти.
"Причиною серпневої кредитної кризи стала невірна політика американських монетарних властей. І зараз тільки від них залежить, чи зможуть вони повернути упевненість ринкам", - вважає президент нью-йоркської консалтингової компанії Global Research Partners Пол Марковські. Більш того, на його думку, допомогти фінансовим інститутам зараз зможе лише масова скупка цінних паперів, забезпечених іпотекою.
Тут варто зазначити, що днями з'явилися розмови про те, що центробанки по обидві боки Атлантики ведуть переговори про можливість купівлі цінних паперів, забезпечених іпотекою, - якраз тих фінансових інструментів, які так негативно позначилися на балансах і котируваннях акцій банків. Проте Федеральна резервна система (ФРС) США і Банк Англії вже спростували це повідомлення, правда, додавши, що вони розглядають ряд інших заходів, спрямованих на боротьбу з негативними наслідками кризи.
Тим часом втрати фінансових інститутів від кризи subprime вже перевершили самі песимістичні прогнози аналітиків. Починаючи від листопада минулого року, банки списали близько 125 млрд дол., інвестованих у цінні папери, пов'язані з іпотечними позиками низької надійності. А за прогнозами міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, загальний обсяг списань може досягти позначки 285 млрд дол.
Посилює цю проблему і триваюче зниження цін на житлову нерухомість у США. Так, в IV кварталі 2007р. індекс S&P/Case-Shiller, який відстежує ціни на всю американську житлову нерухомість, впав на 8,9% порівняно з IV кварталом 2006р. Причому більшість аналітиків зазначають, що приплив капіталу на американський ринок не відновиться доти, поки інвестори не будуть упевнені, що ринок житла досяг свого "дна" і падати йому більше нікуди. "Світовим центробанкам варто серйозно задуматися про те, що робити далі. Особливо добре їм варто подумати, що вони робитимуть, якщо криза погіршає і темпи зростання світової економіки значно сповільняться", - вважає фахівець із стратегій RBS Енді Чайтор.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас