"Нафтогаз" намагається відібрати контракти в "УкрГаз-Енерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" намагається відібрати контракти в "УкрГаз-Енерго"

Енергетика
187
НАК "Нафтогаз України" почала спробу витіснити із внутрішнього ринку газу російський "Газпром".
Як стало відомо Комерсантові Україна, дочірнє підприємство "Нафтогазу" - "Газ України" - направило найбільшим промисловим підприємствам країни пропозицію з 1 березня купувати газ у нього, а не в "УкрГаз-Енерго" (25% належить "Газпрому"). У випадку відмови "Нафтогаз" обіцяє відключити їх від постачання палива. Найбільші споживачі газу заявляють, що вже заплатили "УкрГаз-Енерго" за постачання газу в березні.
Експерти не виключають, що суперечка за промислових споживачів буде вирішуватися в судах.
У розпорядженні виявилося звернення дочірньої компанії "Нафтогазу" - "Газ України" - №31/17-2837 від 19 березня до керівництва найбільших промислових підприємств країни. У листі компанія заднім числом вимагає з 1 березня закуповувати природний газ у неї, а не в "УкрГаз-Енерго" (УГЕ), як це відбувалося дотепер.
Якщо ця вимога не буде виконана, "Газ України" погрожує відключити підприємства від постачання газу (інша "дочка" НАК - "Укртрансгаз" - управляє газотранспортною системою України). Наявність листа підтвердив прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський, відмовившись від подальших коментарів. Високопоставлене джерело в НАК повідомило, що вимогу переоформити постачання газу промислові споживачі одержали ще наприкінці лютого: "Тепер їм надійшло останнє попередження".
Відповідно до домовленостей "Нафтогазу" і "Газпрому", до 1 березня газ промисловим споживачам України поставляв "УкрГаз-Енерго". А з 1 березня дочірнє підприємство "Газпрому" (УГЕ або будь-яке інше підприємство) повинно було одержати можливість до кінця року продати на ринку не менше 7,5 млрд кубометрів газу. Інший газ буде поставляти "Газ України". Пізніше Кабмін зажадав видалити із цих домовленостей слово "не менше", але дотепер цей пункт договору з "Газпромом" не погоджений.
В УГЕ заявляють, що є єдиною компанією, що володіє контрактами на постачання імпортного природного газу. "Ще наприкінці лютого наша компанія імпортувала та оформила на митниці обсяги газу для постачання у березні поточного року, перерахувавши при цьому в держбюджет порядку 600 млн грн, - сказав керівник прес-служби УГЕ Віталій Кисель. - Підприємства "Нафтогазу" на сьогодні не мають контрактів на постачання імпортного газу, тому складно сказати, з яких ресурсів "Газ України" збирається забезпечувати поставки промисловості".
Найбільші споживачі газу вважають вимогу "Нафтогазу" нездійсненною. "Ми вже заплатили "УкрГаз-Енерго" за постачання природного газу в березні, - розповів виконавчий директор "Лукора" Богдан Бойко. - Якщо це обов'язкова умова держави, ми готові перейти на роботу з 'Газом України' із квітня". Цю позицію розділяє і президент Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Володимир Бойко: "Ця чехарда на газовому ринку вже набридла. Щоразу щось нове. Цього разу вимоги "Газу України'". Тим часом в "Лукорі" говорять, що умови співробітництва з "Газом України" менш вигідні: компанія вимагає стовідсоткову передоплату за газ (УГЕ - лише 66%), а штраф у випадку перебору газу становить 200% від його ціни (25%). Але в "Нафтогазі" із заявами промисловців не згодні. "Наші умови лише незначно відрізняються від тих, які пропонує 'УкрГаз-Енерго'", - відзначило високопоставлене джерело в компанії. За його словами, у НАК також не вірять, що промисловці вже заплатили УГЕ: "За нашим даними, вони нічого не платили, а просто намагаються зберегти старі схеми".
Директор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевельов вважає, що дії "Газу України" укладаються в стратегію прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з витіснення з ринку газу російського "Газпрому". А директор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін вважає, що якщо "Нафтогаз" реалізує свою погрозу щодо відключення промислових підприємств від поставок газу, ті подадуть на нього в суд, і конфлікт перейде в юридичну площину.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас