Америка задає тон. Огляд ринків за тиждень (17 - 21 березня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Америка задає тон. Огляд ринків за тиждень (17 - 21 березня)

Фондовий ринок
321
Світовий ринок
Минулий тиждень для світових фінансових ринків почався досить зненацька. Росту котирувань у понеділок ранком сприяло екстрене недільне засідання ФРС США, на якому було оголошено про нові надзвичайні заходи, покликані запобігти поглибленню глобальної фінансової кризи, і планах надати американським фінансовим компаніям необхідне їм фінансування. Однак пізніше, після того як стало відомо про висновок угоди з придбання компанією JPMorgan акцій банку Bear Stearns за ціну в 15 разів нижче ринкової, на світових фондових ринках почалися розпродажі.
У вівторок інвестори чекали оголошення даних про обсяг нового будівництва, індексі цін виробників у США, звітів найбільших американських інвестиційних банків Lehman Brothers і Goldman Sachs і головна подія тижня - засідання ФРС. І якщо макроекономічні новини здивувати нікого не змогли, то фінансові результати інвестбанків, які перевершили песимістичні очікування інвесторів, викликали пожвавлення на американських, європейських і азіатських ринках. Очікуване зниження дисконтної ставки хоча й було вже відображене в ключових котируваннях, однак менш агресивні монетарні дії ФРС також сприяли росту на фондових площадках США і Європи.
У середу ж фондовий ринок США показав значне падіння, втративши приблизно дві третини від приросту, досягнутого напередодні. Причиною тому стало попередження компанії Sony Ericsson про скорочення продажів і прибутку в I кварталі (істотно нижче очікувань), події навколо інвестиційного банку Merrill Lynch, а також різке падіння акцій сировинних компаній, викликане обвалом цін на нафту, золото та інші товари.
На великодні свята світові фінансові ринки пішли з неоднозначними результатами. Європейські індекси, не дивлячись на зростання у вівторок, негативно відреагували на корпоративні новини наприкінці тижня. У підсумку німецький DAX 30 PERFORMANCE впав на 3,2%, AUSTRIAN ATX PRIME - на 5,2%, BEL 20 - на 2,7%. Американський ринок був волатильним протягом всього тижня, однак закрився в позитивній зоні завдяки активним діям ФРС (DOW JONES COMPOSITE +3,1%, NASDAQ COMPOSITE +2,1%, S&P 500 COMPOSITE +3,2%). Японські NIKKEI 500 і TOPIX також виросли на тлі корпоративних новин на 2,3% і 1,7% відповідно.
Український ринок
Увесь минулий тиждень український ринок був сильно підданий впливу зовнішнього тла, під тиском якого індекс ПФТС втратив 7,6%. Найбільш значне падіння було зафіксовано в понеділок у зв'язку із дводенним зниженням більшості світових площадок наприкінці минулого тижня.
Однак не можна сказати, що інвестори із задоволенням розставалися зі своїми активами. Тижневий обсяг торгів склав близько $60 млн., що є середнім обертом для українського ринку. Найбільше активно торгувалися папери Укрнафти (-5,6%), Моторсічі (-8,9%), Азовсталі (-7,0%), Укрсоцбанку (-8,3%), шахти "Червоноармійська-Західна №1" (-11,2%), Центренерго (-7,9%) і Полтавського ГЗКу (-13,9%).
Енергетика
Минулого тижня наш енергетичний індекс ARTCP-Electricity (-7,2%) показав найбільш високу кореляцію з ринковим індексом ПФТС (-7,6%) у порівнянні з іншими секторами. За відсотком падіння енергетики з початку року (-13,8%) можна судити про високу схильність сектора загальним знижувальним настроям ринку. ПФТС за цей же час впав на 14,5%, машинобудівний індекс ARTCP-Engineering втратив 13,3%, металургійний ARTCP-Metallurgy показав невелике зростання +2,6%.
За підсумками минулого тижня оберти з енергогенеруючих компань збільшився вдвічі (з $3,6 млн. до $7,1 млн.). У середу стало відомо про намір Кабінету міністрів передати 60%+1 акцію чотирьох енергогенеруючих компаній в управління Фонду державного майна. Інвестори сприйняли новину без ажіотажу, - у цей день котирування Дніпро-, Центр- і Донбасенерго показали помірне зростання (близько 1%) на загальному незначному рості ринку, закривши тиждень в 3-8% мінусах.
Ми вважаємо, що рішення про приватизацію контрольних пакетів енергогенеруючих компаній однозначно позитивно скажеться на їх котируваннях у плані можливої якнайшвидшої, чим очікувалося, реалізації потенціалів компаніям. Ми підтверджуємо рекомендації "купувати" акції Центр-, Захід- і Донбасенерго. Приватизація Дніпроенерго через сформовану ситуацію на компанії може затягтися. Відзначимо, що при останніх допемісіях в Росії активи, що генерують, російських ОГК були оцінені в середньому по $670 за 1 Мвт установленої потужності. У випадку продажу пакети українських компаній, що генерують, навряд чи будуть оцінені ринком вище $450 за 1 Мвт (тобто більш ніж $9,2 за акцію CEEN, $615,3 за акцію DNEN, $62,2 за акцію DOEN, $154,8 за акцію ZAEN) через різницю в системах ціноутворення й зношеності активів.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас