Тимошенко вдруге опустила Франкліна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко вдруге опустила Франкліна

Валюта
14092
Обмінний курс долара впав. У Тимошенко запевняють, що "не спеціально".
Долар у київських банках опустився до 4,75. Українцям з доларовою зарплатою потрібно "протриматися" до літа.
Працівники обмінних пунктів не встигають переставляти цифри на своїх стелах. Якщо ще всередині минулого тижня курс долара тримався на рівні 5 гривень, то вже на вихідні вище 4,80 у столиці було не знайти.
Офіційно банкіри стверджують, що це наслідок світової тенденції. Крім того, приплив валюти забезпечила занадто гарна кон'юнктура на зовнішніх ринках. Та й населення стало позбуватися від долара. Тут додамо від себе: не без допомоги ЗМІ.
Уже кілька місяців в українських мас-медіа на повну говорять про загальносвітову кризу. То про іпотечну. То про сировинну. Або фінансову. Але щоразу потерпілим виявляється американський долар. Усе зводиться до того, що американська валюта стала ризиковим заощадженням. І від неї варто позбутися.
Готовність "зробити це" і продемонстрували українці в останні тижні.
Тим більше, що позбуватися від долара радить їм і правляча еліта. Наприклад, екс-міністр економіки в першому Кабміні Юлії Тимошенко Сергій Терьохін у коментарі не мав ніяких сумнівів відносно "жалюгідного майбутнього" долара.
"Коли говорять, що долар буде зміцнюватись, тому що ФРС змінила ставки, це все дурниця. Тому, що існує ментальна інертність. І на європейському континенті євро буде рости, рубль буде рости. І якщо НБУ не перелякається і не буде знову емітувати незабезпечену гривню, скуповуючи надлишок долара, як це було минулого тижня, то й гривня буде рости. Я б не радив зараз вкладати у валюту, емітовану із країною, зовнішній борг якої зіставний із зовнішнім боргом інших розвинених країн", - сказав Терьохін.
Нацбанк дійсно поки не заявляв про плани змінити курс (який як і раніше перебуває на рівні 5,05). Та і на міжбанку курс також не пішов занадто далеко від офіційного. Однак у понеділок Нацбанк знову не вийшов на ринок. Хоча пропозиція долара як і раніше перевищувала попит на гривню.
Причини виникнення такого "парадокса" пояснили, у приватній бесіді з кореспондентом proUA, деякі учасники фінансового ринку. На їхню думку, світова фінансова криза більш ніж успішно використовується українськими фінустановами. Приміром, на спекулятивних операціях з євро.
Якщо на міжнародному ринку євро коштує 1,5 долар, то в Україні (при перерахуванні долара в гривню) євро коштує вже 1,6 "бакса". Існують й інші варіанти "гри на паніці" українців. Так, у ЗМІ з'явилося чимало статей про економічну кризу в США, дефіцит нафти, до якої прив'язують вартість долара.
Поки ж фінансисти радять українцям не поспішати з позбавлянням від американської валюти. Через кілька тижнів долар обіцяє повернути втрачені позиції. Тим більше, що ситуація з нафтовими цінами вже в понеділок "пішла на поправку".
Однак, не варто очікувати того, що розмови про слабкий долар найближчим часом змовкнуть. Той же Сергій Терьохін чесно зізнається, що зміцнення гривні повинне дозволити уряду стримати темпи інфляції. Так чому б не дозволити це зробити вітчизняним банкірам?
Є й ще один момент: зміцнення гривні працює на користь імпортерів. Саме з їхньою допомогою уряд Юлії Тимошенко намагався вирішити продовольчі кризи в 2005 році. Існує думка, відповідно до якої імпортери мають великий вплив й у нинішній структурі виконавчої влади. Однак на тлі падіння долара в багатьох орієнтованих на імпорт компаній виникли проблеми з поверненням кредитів у Європі.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас