Експерти: Варто втриматись від придбання акцій фінансових та технологічних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Варто втриматись від придбання акцій фінансових та технологічних компаній

Фондовий ринок
270
Аналітиків Ertse Bank пропонують звернути більше уваги на внутрішні ринки та й на ті, що розвиваються, ніж аналізувати труднощі в США.
Після стрімкого падіння цін за останні кілька місяців, більшість інвесторів почали розмірковувати над тим, як краще себе поводити протягом найближчих місяців. На думку аналітиків Erste Bank, частку акцій в портфельному міксі варто скоротити. Відносно регіонального міксу, вони рекомендують Європу, Латинську Америку та Азію, які, на їхній погляд, знаходяться в більш виграшному положенні, ніж США:
"Криза ліквідності впливає в основному на Сполучені Штати з їхніми великими заборгованостями; інфляція там зростає, а рівень безробіття негативно впливає на рівень споживання", - каже Ханс Енгель, аналітик по міжнародним ринкам акцій, Erste Bank. "В Німеччині, країні з найбільшою європейською економікою, рівень безробіття знижується, і підприємствам, як правило, не складає великих труднощів отримати кредит. Інвесторам варто суттєво знизити частку американських компаній в інвестиційному портфелі, й більше інвестувати в ринки, що розвиваються (особливо в Латинській Америці, Східній Європі та таких азіатських країнах, як Індія та Тайланд) і Європі", - додає пан Енгель.
За словами аналітиків Erste Bank, теперішні та прогнозовані темпи зростання в цих регіонах набагато вищі, вони пропонують привабливі оцінки, особливо в порівнянні з американськими акціями, в той час як їхні валюти значно стабільніші в довгостроковій перспективі. "В цілому, інвесторам не варто занадто концентруватися на аналізі події у віддалених куточках планети (як то в США), а варто звернути увагу на безліч можливостей на внутрішніх ринках та тих, що розвиваються", - говорить Ханс Енгель.
Аналітики Erste Bank стверджують, що найближчими місяцями ситуація в грошовій сфері суттєво вплине на показники результативності інвестицій в акції. На їхню думку, до тих пір, поки кредитно-грошова політика Федерального резерву буде направлена на стимуляцію американської економіки, не буде надаватись відповідного значення стійкості валютного курсу, американський долар слабшатиме. На їхній погляд, європейські акції значно краще за американські у довгостроковій перспективі, попри те, що наразі повна незалежність європейських фондових ринків від подій в Сполучених Штатах здається малоймовірним.
Що стосується інвесторів, які турбуються з приводу зростання цін та енергоносії, аналітики Erste Bank відмічають, що Австрія, Швейцарія, Німеччина, Франція, Італія, як і більшість європейських держав, значно менше залежать від витрат на енергоносії в розрахунку на одиницю ВВП, ніж США. В середньому в країнах ЄС-25 всього 16% споживаної енергії необхідно, щоб отримати одну одиницю ВВП. В США, для порівняння, ця цифра дорівнює 22%. Навіть у таких країн як Мексика, Бразилія, Індія та Туреччина цей показник більш привабливий, він нижче чи наближається до показників середньої країни ЄС по споживанню енергії. У Китаю, при достатньо високому рівні споживання ресурсів, цей показник ледве перевищує американський - 23% споживаної енергії на одну одиницю ВВП.
Відносно стратегії по секторах, аналітики Erste Bank стверджують, що слід надавати перевагу акціям прибуткових швидко зростаючих компаній, завдяки високій здатності останніх до самофінансування, в порівнянні з дешевими акціями, як правило, обтяженими борговими зобов'язаннями компаній. При цьому вони радять звернути увагу на наступні сектори:
- Акції підприємств по виробництву сировини, які запропонують хороші можливості для купівлі в періоди послаблення на ринку акцій
- Акції золотодобувних компаній, які, скоріш за все, продовжать успішний розвиток
- Акції індустріальних компаній високої якості з низьким рівнем заборгованості, які запропонують хороші можливості для купівля в періоди послаблення
- Захисні акції з хорошими показниками та високими дивідендами
- Європейські фінансові акції, особливо акції, що не постраждали внаслідок кризи на первинних ринках, з хорошими перспективами зростання, запропонують хороші можливості для довгострокових інвесторів
Негативно оцінюється:
- Більшість фінансових акцій США досі з високим коефіцієнтом ризик/прибуток. Їх варто уникати в середньостроковій перспективі
- Капіталомісткі сектори (в особливості технологічні акції) невигідні в середовищі зі зростаючою інфляцією в порівнянні з менш капіталомісткими секторами (такі, як фармацефтичний, біотехнічний та машино-інженерний сектори).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас