Житло для молоді: місія неможлива? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло для молоді: місія неможлива?

Нерухомість
2718
Споконвічна мрія будь-якої молодої сім'ї - власне житло. Колись давно, старожили розповідають, люди одержували квартири безкоштовно, і в молоді була можливість обзавестися "надцятьма" квадратними метрами житлоплощі за рахунок держави.
Якщо простим смертним у квартирній черзі доводилося стояти півтора-два десятки років, то в молодого фахівця був шанс одержати окрему квартиру всього-то через три-чотири роки! Однак цей механізм забезпечення молодих людей житлом давно вже канув у Лету. Як і система, у якій цей механізм існував. Хоча як красиво обіцяли! У свій час Президент СРСР, колишній Генеральний Секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов навіть запропонував спеціальну програму "Кожній сім'ї - окрему квартиру до 2000 року!".
Сьогоднішні політики безкоштовного житла молодим людям, якщо вони не кандидати в депутати Верховної Ради, звичайно, не обіцяють. У сучасних умовах держава, якщо в чомусь і може допомогти молодому поколінню в вирішенні житлового питання, - так це тільки в наданні дешевих довгострокових кредитів. Буквально перебиваючи один одного, прийнятні для середньостатистичного громадянина кредити обіцяють і Президент Віктор Ющенко (за ефемерною поки що президентською програмою "Доступне житло"), і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко (згідно ЮВТ, кожна сім'я, що працює, теоретично зможе одержати кредит на 25-30 років під 4-6% річних).
На словах усе виходить красиво, як і у Горбачова в далеких 1980-х, але реально, у житті, на що можуть розраховувати безквартирні молоді люди, які сьогодні існують можливості звити власне гніздечко?
Варіантів три: купити, купити в кредит, узятий у комерційному банку на загальних умовах, купити в кредит на пільгових умовах через Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. З першим випадком все і так зрозуміло - наявність необхідної суми автоматично знімає зайві питання. А от на другому і третьому варіантах зупинимося більш детально.
Іпотека в комерційному банку
Термін "іпотека" уперше з'явився в Древній Греції, так позначали відповідальність боржника перед кредитором своєю землею. На межі земельної ділянки позичальника ставили стовп із написом, що говорив, що ця земля забезпечує борг. Такий стовп і називався "іпотекою".
Сьогодні іпотека - у широкому значенні - це кредит на придбання житла, отриманий під заставу нерухомості. Оформити його можна практично в будь-якому комерційному банку. У різних банківських установах існують різні умови іпотеки, але вони відрізняються не кардинально. Процентна ставка коливається в межах 15-19% річних, термін кредитування - від 10 до 25, у деяких банках до 35 років. Погашення кредиту проводиться щомісячними платежами - або рівними частинами, або залежно від залишку кредиту, на розсуд покупця.
За скільки ж молодій сім’ї обійдеться іпотека? Якщо оформити 15-процентний кредит на 25 років на придбання однокімнатної квартири в обласному центрі вартістю приблизно 200 тис. гривень (нормальний район, не перший і не останній поверхи, пристойний ремонт), то щомісяця прийдеться платити десь у середньому 2500 гривень, з яких 680 - це "тіло" кредиту, інше - відсотки, комісійні та страхові платежі. Загальна ж сума виплат по кредиту складе (увага!) понад 750 тис. гривень.
Якщо взяти такі ж вихідні дані, тільки термін погашення кредиту скоротити до 10 років, то в такому випадку щомісячний внесок буде вже в межах 3550 гривень ("тіло" кредиту - 1680 грн.). Але зате вартість квартири вийде "усього" у два рази дорожчою від суми кредиту - 430 тис. гривень.
Питання "на засипку". Чи може молода сім'я вчителів (або лікарів, або журналістів, або інженерів) дозволити собі придбати квартиру в кредит у комерційному банку? Відповідь для цієї категорії молоді невтішна: без допомоги батьків - навряд чи. Тому що одна з умов оформлення іпотеки в банку - рівень доходів сім'ї повинен в 1,5-2 рази перевищувати суму щомісячних виплат. От і порахуйте, якою повинна бути зарплата молодих фахівців, щоб взяти житло в кредит. Разів у п'ять вищою, ніж середньостатистична по області. Бюджетникам же така іпотека взагалі не по кишені...
Фонд сприяння молодіжному будівництву
У фонді діє два напрямки підтримки молодих людей, що бажають придбати власне житло: програма надання довгострокових пільгових кредитів і програма часткової компенсації процентних ставок банківських кредитів.
За першою програмою молода сім'я (або неповна сім'я, або самотній парубок) може одержати довгостроковий пільговий кредит на 30 років під 3% річних. Притому, що наявність однієї дитини в сім'ї дає можливість зробити кредит взагалі безпроцентним, у цьому випадку потрібно виплачувати тільки "тіло" кредиту - суму, у яку обійдеться житло, поділену на 360 місяців. При народженні другої дитини держава дарує сім'ї 25% від вартості квартири, при трьох і більше дітях у сім'ї необхідно буде повернути державі тільки половину вартості житла.
За другим напрямком фонд бере на себе витрати з виплати більшої частини відсотків комерційному банку. Якщо молоді люди, які задіяні в програмі фонду, купують квартиру через банк, то вони вже одержують певні пільги - наприклад, ставку не 15-18%, а 12%. Крім того, із цих дванадцяти відсотків десять заплатить держава. Само собою зрозуміло, вносити щомісячні внески по "тілу" кредиту залишається священним обов'язком молодої сім'ї. Однак така компенсація з боку фонду здійснюється тільки перші п'ять років користування кредитом.
- Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву не роздає житло, - говорить заступник директора Кіровоградського регіонального управління фонду Катерина Чінабекова. - Наша установа сприяє молоді в придбанні житла за наявності в неї бажання і певних можливостей поліпшити свої житлові умови. Щоб звернутися за допомогою у фонд, молодій сім'ї або парубкові необхідно надати пакет документів. У першу чергу потрібно довести державі, що молоді люди дійсно потребують житла: або не мають власного будинку, квартири, або проживають у ненормальних для дорослої людини умовах. Тобто повинна бути довідка з міськвиконкому, сільської або селищної ради, що молоді люди перебувають на квартирному обліку.
Звичайно ж, загальна сума доходу сім'ї повинна дозволяти щомісяця виплачувати певну частину вартості житла. Але якщо, наприклад, молоді люди працюють без оформлення за трудовою книжкою, або одержують зарплату в конвертах, або вчаться у вузі, то гарантом їхньої платоспроможності можуть виступити поручителі (родичі). У такому випадку до пакета документів необхідно додати довідку про доходи поручителів за останні дванадцять місяців.
За словами Катерини Чінабекової, за вісім років роботи Кіровоградського регіонального управління фонду власне житло за допомогою цієї організації одержали понад 500 молодих родин нашого регіону (з них приблизно чотири сотні - жителі обласного центру). На сьогодні в черзі по обох програмах значиться ще десь тисяча чоловік. Коли вони зможуть придбати житло на пільгових умовах, буде залежати від обсягів надходжень коштів на рахунки фонду.
- Фінансування фонду здійснюється із всіх видів бюджету: державного, обласного, районних, міських. Половина грошей повинна виділятися з держбюджету, половина - з бюджетів місцевого самоврядування. З 1999 року регіональне управління фонду змогло залучити в область для будівництва "молодіжного" житла 16-17 млн. гривень, ще 20 млн. було виділено на компенсацію відсотків комерційним банкам. За цей час обласний бюджет перерахував фонду 1 млн. 66 тис. гривень, місцеві бюджети виділили 66 тис. Влада міста Кіровограда за увесь час існування фонду не перерахувала для будівництва "молодіжного" житла жодної копійки.
Торік Кіровоградська область направила фонду всього 350 тис. гривень, півтора мільйона прийшло з державного бюджету. Цієї суми вистачило, щоб допомогти придбати квартири семи сім'ям. Черга не зменшується, а тільки росте. В 2007 році не було здано жодної квартири по іпотечній програмі номер один. Два роки фонд не одержував ні копійки на розвиток програми номер два. Через відсутність фінансування ми не мали можливості укладати з молодими людьми угоди щодо компенсації відсотків комерційних банків, тому що грошей вистачало тільки на обслуговування вже наявних договорів. Як ви думаєте, при таких обсягах фінансування скільки пройде часу, перш ніж удасться забезпечити житлом всіх молодих людей, які перебувають на черзі у фонді?.. З такими темпами будівництва житла, як у Кіровограді, черга, на жаль, була, є і буде...
Охочих заручатися підтримкою фонду при покупці житла в Кіровограді досить. Часто звертаються працівники правоохоронних органів, співробітники МНС, останнім часом почали надходити заявки від працівників машинобудівних підприємств міста. Природно, молодих людей більше цікавить перша програма із пропонованих фондом - безпроцентна іпотека. Але саме цей напрямок роботи фонду в нашому регіоні фінансується слабко. Тому багато "черговиків", витративши масу часу на очікування моменту, коли їм випаде щасливий лотерейний квиток під назвою "іпотека", переходять на другу програму, тому що при однакових обсягах фінансування по обох напрямках програма компенсації кредитів обходиться державі дешевше, відповідно, допомогу при покупці житла може одержати більша кількість сімей.
А ще бувають випадки, коли в молодої сім'ї не виходить скористатися шансом на придбання житла на пільгових умовах за допомогою фонду навіть коли підходить їх черга. При покупці квартири людина змушена викласти з кишені додатково десь 15 тисяч гривень на оплату послуг агентства нерухомості, роботи нотаріуса, на різні податки. І не кожній молодій сім'ї вдається роздобути таку суму...
Сумні висновки
Що ж виходить - куди не кинь, усюди клин? Взяти кредит на квартиру в комерційному банку для звичайної молодої сім'ї буде занадто дорого. Одержати безпроцентну державну іпотеку або компенсацію відсотків у Фонді сприяння молодіжному будівництву буде занадто довго (навіть невизначено довго).
І що робити? Орендувати куток? Таке задоволення обійдеться приблизно в 600-800 гривень на місяць за окрему однокімнатну квартиру. Але ж це не вирішення житлової проблеми. З сім'єю, та ще з дітьми, по орендованих квартирах все життя митарствувати не будеш...
Незабаром стартує чергова виборча кампанія. І нам, молодим людям, політики всіх кольорів веселки вкотре будуть розповідати, як вони нас люблять і що вони готові зробити заради нашого, молодіжного щастя. У числі іншого обов'язково цинічно наобіцяють доступне житло, дешеві кредити або щось на зразок цього, під загальним гаслом "Кожній сім'ї - окрему квартиру до 20ХХ року!". Але в 90% випадків це виявляться порожні слова. Але молодим властиво вірити. Навіть політикам...
Олександр Виноградов
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас