Перу вступило в боротьбу за найбільший скарб монет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перу вступило в боротьбу за найбільший скарб монет

Казна та Політика
191
Влада Перу приєдналася до позову за вміст трюму судна, що затонуло біля берегів Португалії і яке підняли в 2007 році американською приватною компанією Odyssey Marine Exploration. Газета The Guardian нагадує, що вантаж важить 17 тонн і складається з півмільйона золотих і срібних монет вартістю 254 мільйона фунтів стерлінгів (приблизно півмільярда доларів), і на нього вже претендують іспанці і британці.
На думку іспанців і перуанців, судно, чиї скарби підняли на поверхню представники Odyssey Marine Exploration, називається "Нуестра сеньйора де лас Мерседес". По дорозі в порт Кадис, воно було потоплено британцями 5 жовтня 1804 року. Однак Odyssey Marine Exploration навідріз відмовляється розголошувати інформацію про приналежність судна, і всі відомості про нього і про вміст трюму кодуються назвою "Black Swan" ("Чорний лебідь").
Іспанія претендує на золото і срібло корабля, оскільки вважає корабель іспанським. Перуанці переконані, що монети були викарбувані та вивезені з їхньої країни незаконно, і вимагають повернення дорогоцінного вантажу як історичного артефакту. У Мадриді вказують на те, що Перу в 1804 році було колонією, і вміст надр цієї країни належав іспанській короні.
Британці гадали, що експедиція Odyssey Marine Exploration підняла із дна вантаж торговельного корабля, що затонув в 1641 році в районі Корнуолла. Але ця версія відметена після того, як представники Odyssey Marine Exploration під тиском суду уточнили, що вони досліджували корабель, що затонув приблизно на відстані 180 кілометрів від узбережжя Португалії.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас