Корекція на ринку (короткотерміновий прогноз) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корекція на ринку (короткотерміновий прогноз)

Фондовий ринок
565
Минулий тиждень вніс коректування в динаміку цін на валюту, сировину та метали. Ціни на нафту й золото, нарешті, стали коректуватися, у той час як курс EUR/USD впевнено пішов до низу.
Головне питання - чи надовго? Протягом тижня не сталося перелому поточного тренду основних валют і товарів, лише підтвердивши їх спрямованість. Все це свідчить про заниження курсу долара і чисто спекулятивному росту про яке говорилося вже давно.
Пари EUR/USD, за звичкою кинувшись нагору на самому початку тижня, коли вона пробила позначку $1,59 і досягла історичного максимуму $1,5903, не пішла далі і стала поступово здавати свої позиції. Фундаментальні фактори, нарешті взяли гору над спекулятивними і навіть зниження ставки ФРС на 75 базових пунктів на засіданні 18 березня не змогло перешкодити зміцненню долара проти основних валют і, здається, навпаки підтримало його.
Статистика, яка вийшла в Єврозоні наочно показала втрату, вже заподіяну регіону надмірно сильним євро. Профіцит торговельного балансу в січні збільшився більш ніж вдвічі і склав -10,7 млрд євро проти попереднього значення - 4,2 млрд. Аналітики очікували цифри - 5,0 млрд євро. Такі дані ще раз підтвердили, що сильний євро негативно вплинув на експорт країн Єврозони і значно збільшив частку імпорту. У день виходу даних валютна пара вже торгувалася в діапазоні $1,5587-1,5774 проти попередніх значень на рівні $1,58-1,59.
Знижувальний тиск на європейську валюту зробили й коментарі членів ЄЦБ Yves Mersch і Guy Quaden, які відзначили, що турбулентність, викликана американською житловою кризою, протриває довше, ніж очікувалося, що вплине на європейську економіку. І дійсно, настільки сильне обвалення курсу пари буквально за кілька днів не можна назвати безпричинним. Економіка Єврозони погіршується, а долар вочевидь впав нижче своєї справедливої ціни.
Якщо говорити про ринки сировини та металів, то сьогодні основні товари продовжили тенденцію до зниження. Аналітики давно говорили про завищення цін на нафту і золото та про те, що недавній злет цін заснований лише на спекуляції.
Основна частина спекулянтів, очевидно, вирішила зафіксувати отриманий прибуток, чим спровокувала тижневе обвалення котирувань нафти більш ніж на 11% нижче позначки $99 і обвал котирувань золота з їх історичного максимуму $1 032,70 на 12%. Зростання американської валюти лише сприяло цій динаміці, однак інвестори, штучно "ціни, що роздмухувалися, на товари протягом останніх декількох тижнів, здається, що покинули ринок і взяли перерву, можуть так само легко повернутися назад і продовжити намічену раніше тенденцію, тим паче що досягнення раніше випробуваних вершин проходить легше подолання нових.
Опублікована статистика не зробила великого впливу на ринки. В одній із країн Єврозони - Німеччини вийшли у світ показники індексу цін виробників у лютому, що хоч і ослабнув у порівнянні з попереднім місяцем і опустився з 0,8% м/м до 0,7 м/м, але при цьому набагато перевищив очікування аналітиків, що очікували росту лише на 0,3%.
Роздрібні продажі Великобританії в лютому порадували учасників ринку і піднялися на 1% замість очікуваного зниження на 0,2%. Кількість обігів з допомоги з безробіття у США за тиждень, що минув 15 березня виявилися більшими за очікуванні аналітиками і зросли з 353 тис. до 378 тис, у той час як учасник ринок сподівалися побачити цифру 360 тис. Мабуть, єдиним показником, що співпав з прогнозами, став індекс випереджальних індикаторів США, що у лютому впав на 0,3%.
Однак необхідно відзначити, що індекс із своїй суті не несе в собі новизни для ринків, тому що відображає сукупність даних вже вийшли раніше. Основне призначення індикатора - показати розворотні крапки в динаміку американської економіки і охарактеризувати загальну її динаміку, на підставі якої можна зробити висновки на майбутнє.
Український ринок не забув відреагувати на тенденції, що намітилися, і досягши восьми гривень євро покотився похилою. У той же час за інерцією скотився донизу і долар США, це обумовлено його надлишком, падінням попиту і спекуляції, що обумовлена дефіцитом наявної гривні. Подібні ситуації, коли курс наявного долара провалювався до 4,85-4,90 досить часто зустрічалися протягом останнього років. І якщо "новачки" піддані паніці, то "наступні" застигли у вичікуванні. Як тільки відновиться попит, а пауза може затягтися від двох тижнів до місяця, курс повернеться до звичних оку цифрам в 5,05.
При складанні короткотермінових прогнозів необхідно орієнтуватися на те, що валютні спекулянти можуть грати як на зростання, так і зниження. Основним фактором залишається подальша політика США на користь сильного долара і штучна підтримка з боку Єврозони на користь експортерів. Якщо капітан корабля за назвою "долар США" утримає штурвал у цьому штормі, а команда, що складається з ЄС надасть підтримку, тобто велика ймовірність, що "земля", виражена в 1,50 буде очевидною вже найближчим часом.
Використаний матеріал:
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас