Перехопили нашвидкуруч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехопили нашвидкуруч

Кредит&Депозит
636
Фінансова криза, що прокотилася торік по всіх світових ринках, не перешкодила українським позичальникам показати вражаючі результати зовнішніх запозичень. Нацбанк на минулому тижні зафіксував збільшення валового зовнішнього боргу країни за 2007 р. відразу на 55% - до $84,52 млрд. Правда, в останні місяці року більшість оформлюваних залучень припали на рефінансування старих кредитів, а не на оформлення нових. Експерти впевнені, що стрімке збільшення заборгованості вже в минулому і результати залучень цього року будуть скромніші від торішніх
За даними Нацбанку, найбільш жваво в четвертому кварталі 2007 р. зовнішню заборгованість нарощували банки - вона виросла на $5,259 млрд (до $30,971 млрд). "Збільшення частки іноземного капіталу в нашій банківській системі - на 7,4% за 2007 р. - сприяло активному залученню західних ресурсів (українськими "дочками" у материнських структур. - "ДС")", - пояснив Діловій столицікерівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.
Друге місце за збільшенням запозичень зайняли вітчизняні компанії, що збільшили свій зовнішній борг на $3,165 млрд (до $34,922 млрд). "Із всіх виходів на зовнішні ринки я б виділив проекти Ferrexpo, що залучив синдикований кредит на $300 млн від групи іноземних банків, а також компанії "XXI Століття", що розмістила дебютний випуск єврооблігацій на $175 млн під 10% річних. Найбільш рентабельними і привабливими для інвесторів напрямками були металургія, рітейл, банківська діяльність, логістика - галузі, які мають найбільший потенціал для зростання та розвитку", - розповів заступник голови правління Діамантбанку Валерій Олійник.
Державний сектор за четвертий квартал збільшив свою заборгованість лише на $1,5 млрд (до $14,7 млрд.), а Нацбанк зменшив її на $78 млн (до $462 млн). Позичальники намагалися максимально відтягнути погашення оформлених торік кредитів, активно нарощуючи довгострокові залучення. Їхня частка в загальному портфелі на 1 січня 2008 р. досягла 73,1%. Як і раніше, у структурі зовнішньої заборгованості домінувала американська валюта - 79,4% боргу, якій істотно поступалися євро (11,2) і російський рубль (2%).
Експерти стверджують, що справжній приріст зовнішніх запозичень спостерігався в Україні лише протягом трьох кварталів 2007 р., у четвертому позичальники почали активно перекредитовувати раніше оформлені позики.
"По багатьох з них наступили строки погашення, однак суб'єкти господарювання (переважно банки) не мали вільних коштів для цього. От вони і стали виходити на боргові ринки для фінансування своєї старої заборгованості. Лише деякі намагалися кредитуватися із запасом під нові проекти, адже позики пропонувалися вже на 2-3% річні дорожче, ніж на початку минулої осені", - відзначив начальник управління боргових інструментів одного з київських банків. Як правило, нові кредитні лінії наприкінці 2007 р. відкривалися лише фінустановам з іноземним капіталом, яких підтримували їхні материнські структури.
"Зазвичай, залучення ресурсів дозволяє активно обслуговувати кінцевих позичальників - населення і юридичні особи. Однак у всіх цих запозичень є й зворотний бік - інтеграція, що підсилюється, наших банків у ринки міжнародного капіталу робить вітчизняну економіку залежною від світових криз. Це Україна відчує, думаю, уже в нинішньому році: подорожчання ресурсів викличе збільшення кредитних ставок усередині країни та у результаті може вплинути на темпи зростання виробництва", - підкреслив Андрій Оністрат.
Через підвищення вартості дефіцитного ресурсу на початку року, на думку експертів, істотно скоротиться приріст зовнішніх запозичень України. Передбачається, що високі ціни на кредити зупинять державні підприємства, які перенесуть виходи на боргові ринки на осінь.
"Залучення корпоративного сегмента збільшаться не більше ніж на 2-3%, і основу нових боргів буде становити рефінансування старих. Найбільш динамічним з нарощування зовнішніх заборгованостей, як і колись, залишиться банківський сектор. Тут буде домінувати кредитування іноземними фінансовими групами своїх українських структур. Незначними будуть обсяги позик, виділених вітчизняним фінустановам сторонніми західними банками. Так що, думаю, загальні темпи приросту зовнішнього боргу банківською системою в першому кварталі не перевищать 10%", - спрогнозував начальник управління по роботі з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-банк" Олександр Печеріцин.
Експерти вважають, що найбільша кількість виходів українських компаній буде фіксуватися лише після затихання світової фінансової кризи і зниження вартості іноземних ресурсів як мінімум на 0,5-1% річних. А цього, відповідно до найоптимістичніших прогнозів, можна чекати не раніше другої половини вересня. Передбачається, що тоді найбільш жваво зовнішню заборгованість стануть нарощувати не тільки банки, але й держсектор (залучений у підготовку до Євро-2012), а також енергетична галузь.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас