Дрібних позбавляють задоволення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дрібних позбавляють задоволення

Кредит&Депозит
839
Кредитні об'єднання банків, що стали досить модними в 2007 р., у нинішньому році будуть зменшуватися в обсягах. Причина - гостра нестача грошових ресурсів для активного консорціумного кредитування. Найбільше від цього постраждають невеликі фінустанови, яким не по кишені самостійне обслуговування значних проектів. Вони першими почали втрачати великих клієнтів, які перейшли до їхніх заможніших колег.
Торішній результат перевершив очікування аналітиків, які прогнозували приріст обсягів консорціумного кредитування на рівні 60-80%. "За 2007 р. він склав більше 120%", - повідомив Діловій столицірадник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко. Середній розмір такої позики в невеликих фінустановах перебував на рівні 30-35 млн грн., у системних - 300-400 млн грн. Максимальна кількість банків, що брали участь в одному кредитному консорціумі, досягала десяти. Хоча, як правило, фінансисти об'єднували зусилля із заможними колегами.
"Наприклад, ми брали участь у консорціумному кредиті великому підприємству для виконання великого експортного замовлення, і в ньому брали участь близько п'яти банків", - розповіла перший заступник голови правління АКБ "Укрсоцбанк" Валентина Жуковська.
Як і колись, до підтримки колег вдавалися в крайніх випадках. "Зростання консорціумного кредитування пояснюється бажанням банків поділити ризики. Не менш важливий фактор - збільшення розмірів позик, які далеко не завжди може надати одна фінустанова", - відзначив заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.
У міру загострення в другому півріччі 2007 р. світової фінансової кризи великим вітчизняним компаніям доводилося активніше переглядати свої плани із зовнішніх запозичень і звертатися за великими кредитами не до іноземних, а до українських банків. До об'єднань фінустанови підштовхувало і мляве нарощування їхніх статутних капіталів. За минулий рік акціонери збільшили свої вкладення у фінансові структури лише на 63,2%, у той час як активи системи приросли на 74,9%. Так що нерідко самостійне фінансування великих проектів могло вилитися в порушення нацбанківських нормативів - максимально припустимий кредит на одного позичальника (25% капіталу) і на інсайдера фінустанови (5% капіталу). А це, як відомо, небезпечне не тільки штрафами, але й відкликанням ліцензії.
На початку 2008 р. у консорціумного кредитування з'явилися нові стимули. "Введені в лютому вимоги до розрахунку нормативу адекватності капіталу помітно обмежили можливості деяких банків з видачі довгострокових позик. Вони не можуть забезпечити клієнтів великими кредитами на тривалі терміни, а тому змушені залучати до проектів колег", - відзначив директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Як правило, до консорціумного кредитування сьогодні намагаються прилучити фінустанови з іноземним капіталом, яким простіше, ніж іншим, розжитися дефіцитним ресурсом у материнських структур. Однак нові об'єднання поки формуються важко, а тому компаніям стає усе сутужніше одержати позики під солідні проекти.
"За січень-березень загальна сума кредитування об'єднаннями не перевищила 40% обсягів аналогічного періоду 2007 р.", - повідомив Охрименко. Неофіційно експерти визнають, що нездатність невеликих банків організувати крупнокаліберне кредитування для солідних клієнтів уже почала провокувати перетікання клієнтури. "Такі компанії подалися в системні фінустанови, а також у банки з іноземним капіталом, які мають можливість у крайніх випадках організовувати позики безпосередньо з материнських офісів", - розповів начальник управління корпоративного бізнесу одного з банків.
Експерти вважають, що активізація групового кредитування відбудеться не раніше травня, пік же припаде на кінець вересня - жовтень. "В 2008 році відбудеться істотна переоцінка ризиків з боку кредиторів та інвесторів - позики подорожчають відразу на 2-3% річних", - спрогнозував для директор казначейства Дельта Банку Віталій Масюра.
В 2007 р. вартість крупнокаліберних кредитів у гривні, видаваних консорціумами банків, перебувала в коридорі 15,5-17%, у доларах - 11,5-13,5% річних. "Такі позики надавалися на термін від дев'яти місяців до двох років, і, швидше за все, цього року вони не зміняться", - сказав Козирєв.
У той же час, у міру загострення ситуації на світових ринках і появи там інформації про нові неповернення, українські банкіри почнуть уважніше вдивлятися у своїх партнерів по об'єднанню, а також ретельніше перевіряти проекти, під якими організовуються групові позики.
"Основними вимогами до фінустанов - партнерів по консорціумному кредитуванню стануть дотримання всіх нормативів НБУ, відсутність негативної інформації про банк і його акціонерів, претензій з боку податкових служб, а також судових позовів, у випадку програшу яких банк може зазнати втрат", - повідав Козирєв.
Навіть у випадку затихання світової фінансової кризи і появи на ринку вільних ресурсів банки навряд чи зможуть повторити торішній результат консорціумного кредитування, обсяги якого на 1 січня 2009 р. знизяться на 20-25%.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас