Мінпаливенерго: Бензин повинен дешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго: Бензин повинен дешевшати

Енергетика
498
Вартість бензину Аі-95 повинна знизитися з нинішніх 5,85 гривні до 5,4 гривні за літр. Домовленість про це була досягнута на переговорах Міністерства палива та енергетики з нафтотрейдерами в п'ятницю, пише "Комерсант-Україна".
Ціновий коридор, погоджений з міністерством, є лише рекомендацією, запевняють трейдери. Експерти прогнозують, що в окремих областях до кінця березня ціна Аі-95 досягне 6 гривень за літр.
На зустрічі з нафтотрейдерами представники Міністерства палива та енергетики домовилися про встановлення цінового коридору на паливо, повідомила в п'ятницю прес-служба міністерства, повідомляє "Комерсант-Україна".
На думку голови Мінпаливенерго Юрія Продана, слова якого наводить телеканал "Інтер", запропонована урядом формула ціни є ринковою і "відображає реальний стан".
"Нафтотрейдери зобов'язалися дотримуватися цінового коридору, розробленого експертно-аналітичною групою міністерства",- заявив прес-секретар відомства Фент Ді. За словами експерта консалтингової компанії UPECO Сергія Куюна, Мінпаливенерго повідомило нафтовиків, що ціновий коридор буде встановлюватися за формулою, погодженою з нафтотрейдерами в 2006 році. За основу беруться середньозважені котирування за останні 30 днів Platt's у портах, через які нафтопродукти поставляються в Європу. Таким чином, ціна Аі-95 повинна знизитися з нинішніх 5,85 гривень до 5,4 гривень за літр.
Це не перша спроба держави вплинути на вартість палива. 20 березня Генпрокуратура повідомила, що зобов'язала Антимонопольний комітет (АМКУ) і Державну інспекцію з контролю за цінами перевірити законність підвищення цін на бензин і дизельне паливо. У випадку встановлення порушень Генпрокуратура просить передавати їй необхідні матеріали. Раніше про необхідність проведення розслідування причин підвищення цін на паливо заявляла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
Самі нафтовики назвали заяву Мінпаливенерго такою, що не відповідає дійсності. "На засіданні ми повідомили міністерству, що нинішня формула діє на підставі застарілих даних. На 20% виросли залізничні тарифи, збільшилася заробітна плата, упав долар. Ми домовилися відкоригувати ці показники, а також зберегти колишній підхід до формули як до винятково рекомендаційної",- розповів генеральний директор ВАТ "Галичина" Олександр Лазорко. У прес-службі Лукойла відкрито заявили, що "нафтові компанії добровільно не погодяться із введенням цінових обмежень".
Нинішні домовленості між нафтовиками та урядом не знизять зростання цін на паливо, упевнений гендиректор мережі АЗС "Галич-петроль" Богдан Радько. "Пальне продовжить дорожчати у зв'язку зі зростанням цін на нафту у світі. І адміністративними способами це зростання не зупинити, - погоджується з ним гендиректор мережі "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян. - Єдиною можливістю припинити подорожчання залишається створення державного нафтового резерву і проведення паливних інтервенцій". За прогнозами Сергія Куюна, до кінця місяця в окремих областях України ціна Аі-95 досягне 6 гривень за літр
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас