Експерти: Акції фінкомпаній навряд чи будуть рости в довгостроковій перспективі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Акції фінкомпаній навряд чи будуть рости в довгостроковій перспективі

Фондовий ринок
181
Акції фінансових компаній показали потужне зростання наприкінці минулого тижня, однак це не обов'язково означає, що довгострокова перспектива для них безхмарна, пише The Wall Street Journal.
Ціни паперів банків і брокерських фірм злетіли після рекордних падінь, що досягли кульмінації після колапсу Bear Stearns Cos., відзначається в статті. Зусилля Федеральної резервної системи (ФРС) США, спрямовані на порятунок, що пішли за цим, здається, заспокоїли інвесторів і підштовхнули фондові індекси нагору слідом за підвищенням котирувань акцій компаній фінансового сектора.
Однак учасників ринку, які вважають, що фінкомпанії зможуть залишатися локомотивом ринку тривалий час, може чекати розчарування. Фінансовий сектор зараз перебуває в таких умовах, яких не було більше десятиліття. Значне зростання прибутку, що останні роки демонстрували багато фінансових компаній, було викликано запозиченнями та переміщеннями активів за межі балансу, а також за рахунок різкого розширення бізнесу зі зміни структури кредитів всіх видів. Хоча недавнє зниження ФРС процентних ставок повинне надати допомогу в підтримці рівня прибутків, інші джерела доходів навряд чи будуть показувати достатній підйом у найближчі роки.
Проте, як і раніше залишається питання, як довго масивні портфелі боргів, пов'язаних з нерухомістю, будуть давити на доходи фінансових фірм у плані подальших списань вартості активів, відзначає WSJ.
"Потужність доходів фінансових компаній була підірвана, і питання - наскільки швидко вона зможе повернутися", - заявив ринковий аналітик Goldman Sachs Group Девід Костін.
Індекс Dow Jones Industrial Average за підсумками минулого тижня, у якому було всього чотири робочі дня через великодні свята, збільшився на 3,4%, Standard & Poor's 500 - на 3,2%.
Статистичні дані, публікація яких запланована на цей тиждень, можуть вплинути на фондовий ринок. Зокрема, експерти очікують уповільнення темпів зростання споживчих витрат і збереження тенденції до падіння продажів будинків.
Міністерство торгівлі США опублікує дані про доходи та видатки населення в лютому в п'ятницю. За оцінкою опитаних агентством Bloomberg аналітиків, американці збільшили витрати всього на 0,1% (мінімальний підйом більш ніж за рік), у той час як їхні доходи виросли на 0,3%. У січні ці показники піднялися відповідно на 0,4% і 0,3%.
Сукупний обсяг продажів будинків на первинному і вторинному ринках у лютому впав до мінімальної позначки, принаймні, за дев'ять років. Так, згідно із прогнозом експертів, реалізація будинків на вторинному ринку знизилася на 0,8% - до 4,85 млн будинків у річному вирахуванні з 4,89 млн у січні. Продажі новобудов упали на 1,7% - до 578 тис. у річному вирахуванні.
Національна асоціація ріелтерів США оприлюднить дані щодо перепродажів будинків у понеділок, міністерство торгівлі опублікує відомості про продажі нових будинків 26 березня.
"Економіка, імовірно, перебуває в муках рецесії, - заявив головний економіст Deutsche Bank Securities Джозеф Лаворна. - Ми бачимо погіршення на ринку праці, слабкі доходи домовласників та уповільнення темпів у споживчих витратах".
Довіра американців до економіки країни також погіршилася в березні. Індекс, що розраховується дослідницькою організацією Conference Board, знизився до 73,5 пункту з 75 пунктів у попередній місяць, вважають фахівці. Індикатор довіри Мічиганського університету, за оцінками, опустився до 70 пунктів з 70,8 пункту в лютому. Офіційні дані будуть опубліковані відповідно у вівторок і п'ятницю на цьому тижні
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас