ФДМ хоче призупинити приватизацію ОПЗ, обленерго та Укртелекому як монополістів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ хоче призупинити приватизацію ОПЗ, обленерго та Укртелекому як монополістів

Фондовий ринок
236
Фонд державного майна (ФДМ) України має намір призупинити приватизацію ВАТ "Одеський припортовий завод", "Укртелеком", "Турбоатом" і шести обласних енергопостачальних компаній (обленерго), тому що Антимонопольний комітет підтвердив їхнє монопольне становище на ринку, а Рада національної безпеки та оборони заборонила їхній продаж до затвердження Державної програми приватизації.
"Висновки Антимонопольного комітету повинні стати основою для припинення приватизації вищевказаних підприємств до виконання рішень РНБО і відповідного указу президента. Фонд найближчим часом прийме відповідні рішення з урахуванням висновків Антимонопольного комітету", - цитуються слова голови ФДМ Валентини Семенюк-Самсоненко в прес-релізі Фонду в понеділок.
ФДМ нагадує, що на виконання рішення РНБО направив запит в АМКУ про монопольний статус ОПЗ, "Укртелекому", "Турбоатому" та обленерго та одержав підтвердження, що ці найцікавіші приватизаційні об'єкти є монополістами на своїх ринках.
Як повідомлялося, уряд Юлії Тимошенко 16 січня затвердив перелік 20 об'єктів для першочергової приватизації в 2008 році, у якому найцікавішими є "Укртелеком", ОПЗ, шість обленерго. Потім Кабінет міністрів схвалив перелік ще з 14 об'єктів, які пропонується продати разом із землею.
Фінансування дефіциту держбюджету-2008 за рахунок надходжень від приватизації визначено в розмірі 8,602 млрд грн у порівнянні з 10,59 млрд грн в 2007 році. Однак в 2007 році Фонд держмайна перерахував у держбюджет усього близько 2,5 млрд грн, тому уряд скористався правом частково замістити це джерело фінансування зовнішніми запозиченнями.
Крім того, Тимошенко має намір одержати понад бюджетний план приватизації ще 12 млрд грн, щоб направити їх на виплату знецінених заощаджень в Ощадбанку к.СРСР, виконавши свої передвиборні обіцянки. Зокрема, на думку аналітиків, продаж Одеського припортового заводу може принести до $1 млрд.
У той же час реалізація масштабного приватизаційного плану уряду стримується через опір ФДМ. Зокрема, уряд доручив Фонду до 21 березня оголосити біржовий продаж шести обленерго, однак голова ФДМ особисто заборонила своїм підлеглим його виконувати.
Кабінет міністрів кілька разів намагався змінити керівництво Фонду, але поки безрезультатно. Зокрема, у Верховній Раді вже кілька місяців перебуває подання на звільнення Семенюк-Самсоненко і призначення на цю посаду депутата фракції БЮТ Андрія Портнова.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас