Неземна сила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неземна сила

Аграрний ринок
809
До кінця квітня Державне агентство земельних ресурсів України кане в Лету - Кабінет Міністрів вирішив ліквідувати цю структуру. На зміну йому, як у старі добрі часи, знову прийде Держкомзем, реанімувати який Юлія Тимошенко недавно доручила своїм підлеглим.
На думку спостерігачів, перетворення агентства в комітет - крок цілком обґрунтований. Змінюючи вивіску на головному земельному відомстві країни, прем'єр не тільки позбувається від спадщини попередніх урядів, але й одержує шанс значно розширити свій вплив на найбагатші земельні ресурси.
Земельне відомство, що втратило свою могутність після торішньої реорганізації в агентство, може знову стати одним із найвпливовіших органів влади. Як стало відомо Діловій столиці, недавно Кабмін розпорядився реорганізувати його, повернувши статус органа виконавчої влади. Нагадаємо, що взимку минулого року уряд Віктора Януковича перетворив Держкомзем у Держагентство земельних ресурсів. Агентство на відміну від комітету є всього лише органом реєстрації та обліку прав на землю і фактично не має владних повноважень.
"Затіявши реорганізацію земельного відомства, попередній Кабмін переслідував дві мети - рятування від тодішнього його голови Миколи Сидоренка, що багатьох не влаштовував як фігура надто самостійна, і посилення Мінприроди і його керівника, вірного соратника Віктора Януковича, Василя Джарти. Для цього комітет зробили агентством, а потім підпорядкували Мінприроди, що донині формально відповідає за всі земельні ресурси країни.
"Юлія Володимирівна, що примірила на себе корону "великого земельного реформатора" (з її подачі будь-які земельні відведення в Україні повинні відбуватися тільки через аукціони. - ред.), зацікавлена в посиленні ролі головного земельного відомства, а тому розпорядилася повернути агентству статус комітету", - пояснило джерело, близьке до керівництва Держагзему.
За офіційною версією, основною причиною чергової реорганізації є бажання уряду та глави держави поліпшити адміністрування земельних відносин. На одіозному "земельному" РНБО 18 січня Віктор Ющенко фактично благословив прийдешню реорганізацію агентства, повідомивши, що позбавлення земельного відомства статусу комітету підвісило вирішення цілої низки земельних питань. Однак, крім офіційних, існує декілька кулуарних версій прийдешніх перетворень у земельній владі. Пліткарі стверджують, що нинішній уряд зацікавлений у створенні структури, що змогла б підсилити його вплив на місцеві адміністрації, керівництво яких (призначається по лінії Президента) не завжди добре відгукується про діяльність функціонерів з Кабміну.
На сьогоднішній день уже створена комісія з ліквідації агентства, яку очолив екс-начальник Київоблзему Микола Петрук. Він вважається людиною лояльною до влади поза залежністю від того, хто саме представляє її в цей момент. Джерела стверджують, що основна робота, якою зараз зайняті ліквідатори, полягає в розробці нового положення про Комітет земельних ресурсів. Зокрема, готується виведення його з підпорядкування Мінприроди і переведення під безпосереднє управління Кабміну (відповідне рішення було схвалено на згаданому засіданні РНБО). Також планується переглянути порядок проведення земельної експертизи.
"Зараз, щоб пройти земельну експертизу, обов'язкову для одержання ділянки, підприємець повинен, крім місцевого земуправління, одержати візу в екологів, істориків, архітектурно-будівельних контролерів і ще цілої низки чиновників. Давно існувала ідея, що раз вже земуправління відповідає за її проведення, то нехай у ньому і будуть зібрані всі служби, задіяні в цьому. Норма про надання комітету цих функцій розглядається", - відзначило джерело в Держагземі.
Підсилити збираються і каральний орган комітету - Державну земельну інспекцію. За неофіційними даними, у її підпорядкування планується передати водну та екологічну інспекції. Обзаведеться комітет, швидше за все, і власним фінансовим відомством - у розпорядженні Кабміну про земельні аукціони говориться, що саме Держкомзем, а не місцева влада (як це було раніше), повинен займатися їхньою організацією та проведенням, після чого передавати місцевим радам виручені кошти. До речі, офіційних роз'яснень уряду про те, яка частина коштів від аукціонів буде направлятися в місцеві бюджети, а яка - у державний, дотепер не з'явилося.
Обов'язковість проведення земельних аукціонів може підштовхнути Кабмін до наступного кроку - введення в структуру комітету власного органа ліцензування компаній, що займаються організацією торгів. Уряд вимагає від них наявності ліцензії на право продажу землі (раніше використовувалася ліцензія на біржову торгівлю нерухомістю), а відповідальним за це робить усе той же Держагзем.
А от серйозних кадрових ротацій у результаті реорганізації агентства в комітет, швидше за все, не буде.
"Володимир Воєводін, що прийшов на посаду голови агентства з Київської облради, - фігура, що влаштовує всіх. Його призначення лише підтвердило теорію Віктора Януковича, що керувати земельним відомством повинна людина, що раніше не займала високих посад у держвладі і не мала запаморочливого політичного минулого. Віктор Федорович призначив на цей пост начальника Макарівського райзему, Юлія Володимирівна - депутата облради. Контролювати таких людей набагато легше, ніж відомих всій країні особистостей", - підсумувало джерело.
Ігор Дармостук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас