Ціну на бензин будуть рахувати по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціну на бензин будуть рахувати по-новому

Енергетика
647
Нафтотрейдери переконали уряд переглянути формулу ціни палива.
21 березня представники Мінпаливенерго і нафтотрейдери остаточно погодили текст меморандуму про партнерство. Документ повинен дозволити контролювати "галопуючі" ціни на паливо.
Як з'ясувало "Дело", під час діалогу було вирішено головне питання - формула ціноутворення на паливо буде відкоректована.
Як відзначили джерела, ознайомлені з перебігом переговорів, на кінцевому споживачі ця домовленість позначиться збільшенням ціни на бензин і дизельне паливо ще на 10 копійок. Тобто, якщо на кінець березня - початок квітня за чинною формулою ціна повинна була вийти на рівень 6 гривень за літр 95-го бензину, то з урахуванням нових домовленостей вона складе 6,1 гривні.
Виконавчий директор аналітичної компанії UPECO Сергій Куюн відзначає, що питання про перегляд "цінового коридору" назрівало дуже давно. "Дана нині формула була створена восени 2006 року.
Вона потребує перегляду, як мінімум тому, що за минулий рік залізничні тарифи виросли на 18%, інші послуги виросли, зарплати. Таким чином, це питання не може не хвилювати операторів", - сказав він. На думку експерта, якщо проіндексувати всі зміни, які відбулися за два роки з моменту затвердження даної формули, то, дійсно, до всіх її складових потрібно накинути додатково 8-10 копійок на літр.
У Мінпаливенерго підтверджують інформацію про те, що ціновий коридор буде змінюватися. Прес-секретар відомства Фент Ді говорить: "Формула буде змінена з урахуванням всіх реалій ринку. З урахуванням курсу долара, вартості нафти на світовому ринку, обсягів поставок нафти на нафтопереробні заводи, обсягів переробки нафти та продажів бензину і дизпалива по Україні з урахуванням попиту". За його даними, підписання меморандуму планується у вівторок-середу. "Міністр палива та енергетики Юрій Продан дав два дні на "косметичне" доопрацювання документа", - відзначив Фент Ді.
Зі свого боку, нафтотрейдери дали згоду, що якщо формула буде переглянута об'єктивно, вони будуть її дотримуватися. "Якщо під меморандумом буде стояти підпис компанії "ТНК-ВР", це буде означати, що ми будемо виконувати всі взяті на себе зобов'язання", - сказав "Делу" прес-секретар компанії "ТНК-ВР" Дмитро Звєрєв.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас