Головну біржу наповнять акціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головну біржу наповнять акціями

Фондовий ринок
535
Основний торговельний майданчик країни ПФТС буде перетворено на акціонерне товариство. Таке рішення члени ради біржі підтримали одноголосно. "На засіданні ради було ухвалено рішення, що дочірнє підприємство "Біржа ПФТС" повинно стати відкритим акціонерним товариством", - повідомив член ради Владислав Кравець.
За його словами, ПФТС іде на корпоратизацію з метою залучення коштів на модернізацію біржі.
Зараз ПФТС, на частку якої припадає близько 95% загального обсягу торгів цінними паперами в країні, є асоціацією, що містить у собі 284 учасника.
Як поділити акції, ще не вирішили
Остаточне перетворення ПФТС в акціонерне товариство буде затверджено на загальних зборах асоціації, що відбудеться в першій половині квітня. "За корпоратизацію ПФТС повинні проголосувати загальні збори учасників. У вівторок (25 березня. - "Дело"), буде визначена дата проведення загальних зборів. Думаю, вони відбудуться в першій половині квітня", - відзначає Юрій Пилипенко, представник інвесткомпанії Concorde Capital у раді ПФТС.
Як буде проходити корпоратизація, члени ради поки не знають. "Буде проведена емісія акцій, але процес і принцип їхнього розподілу ще не затверджений. Можу сказати тільки, що за законодавством один учасник не може володіти більше 5% акцій біржі", - говорить Пилипенко.
У свою чергу президент ПФТС Ірина Зоря вважає, що контрольний пакет акцій біржі в будь-якому разі повинен залишатися за учасниками українського фондового ринку.
Правда, є й іншу думку, мовляв, після корпоратизації ПФТС виставлять на продаж. "Те, що ПФТС раптом зібралися робити акціонерним товариством, для мене однозначно свідчить про те, що її готують до продажу західному або російському інвесторові", - стверджує голова Державного агентства інвестицій та інновацій Віктор Івченко.
До слова, охочих придбати найбільшу біржу України може бути предосить, починаючи від партнерів ПФТС - Варшавської фондової біржі та австрійської Wiener Borse - і закінчуючи скандинавською OMX і російською РТС, які також неодноразово заявляли про бажання зайти на український ринок.
Над Зорею згущаються хмари
Передбачається, що до порядку денного квітневих зборів асоціації, крім зміни статусу біржі, буде також включено питання про звільнення нинішнього президента ПФТС Ірини Зорі. Опитані учасники ринку цього не виключають. "Теоретично таке питання може бути розглянуто", - говорить голова правління групи компаній "ТЕКТ" Вадим Гриб.
Про те, що над президентом ПФТС "згущаються хмари", свідчить й анонімний лист, розісланий фондовикам. У ньому "ініціативна група учасників ринку" закликає негайно підняти питання про звільнення Зорі. Їхнє невдоволення викликане, головним чином, постійними збоями в роботі системи ПФТС, фактичною відсутністю ринку заявок та інтернет-трейдингу.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас