Ситуація на ринку нафтопродуктів України - передкризова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація на ринку нафтопродуктів України - передкризова

Енергетика
1293
Провідні українські експерти з питань паливно-енергетичного комплексу вважають, що спроби уряду адміністративними методами впливати на ринок нафтопродуктів приведуть до підвищення цін і дефіциту. Про це сказав директор Українського інституту енергетичних досліджень Костянтин Бородін сьогодні на прес-конференції в Києві.
Так, за його словами, на сьогодні "ситуація на ринку нафтопродуктів України є передкризовою".
Як приклад адміністративного впливу на ринок Бородін назвав скасування в січні поточного року режиму сплати ПДВ при імпорті нафти векселями. "На сьогоднішній день заборгованість уряду перед нафтопереробними заводами з повернення ПДВ перевищує 1 млрд. грн. У той же час, скасування можливості сплати ПДВ при імпорті нафти векселями приводить до того, що заводи змушені залучати кредитні кошти і власні оборотні кошти на сплату цих податків, не одержуючи повернення при експорті. Це закладає прямий - від 5 до 7% - вплив на подорожчання нафтопродуктів, вироблених усередині країни... Цей крок уряду був здійснений без узгодження з нафтовиками...", - відзначив він.
Також Бородін відзначив відсутність якої-небудь роботи з боку уряду зі створення стабілізаційного фонду нафтопродуктів. "Уряд уперше зацікавився створенням стабілізаційного фонду тільки 4 березня... у той час як він, за логікою, повинен формуватися в грудні-січні, коли ціни на нафту та нафтопродукти більш низькі", - додав експерт.
"Якщо така політика уряду не припиниться, то нафтотрейдери і далі будуть знижувати запаси нафтопродуктів, побоюючись наступної "продрозкладки", що вже була в 2005 році. І це приведе не до подорожчання ціни, що на сьогодні відстає від європейської тенденції, а приведе до повномасштабної кризи на ринку нафтопродуктів", - сказав Бородін.
На сьогоднішній день у декількох регіонах України ціна бензину досягла позначки 6 грн. літр, зокрема, у Криму, Дніпропетровську та ін.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що в ситуації зі збільшенням цін на бензин повинні розібратися Антимонопольний комітет і Генеральна прокуратура.
Вона підкреслювала, що в Україні приватизовані всі нафтопереробні заводи, АЗС також перебувають у приватних руках. При цьому Тимошенко висловила жаль, що до сьогоднішнього дня не призначений новий керівник Антимонопольного комітету, "який би міг розібратися з монопольними явищами на цьому ринку".
19 березня міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що уряд має намір підписати з нафтотрейдерами меморандум про формування ціни на нафтопродукти на внутрішньому ринку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас