Бананова інфляція - 70% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бананова інфляція - 70%

2019
На початку весни, після відносного лютневого затишшя, у столичних супермаркетах ціни на ковбасу, фрукти, овочі та рослинну олію знову поповзли вгору.
Щомісячний рейд по найбільших супермаркетах столиці показав: після короткого лютневого перепочинку ціни на продукти знову поповзли вгору.
Беззастережним "лідером" березня стали... банани. Заморський фрукт підскочив у ціні на 60-70%. Цей стрибок дуже здивував вітчизняних економістів. Фахівці припускають, що причиною стрімкого подорожчання стали транспортні витрати.
"На початку осені банани традиційно привозять із Марокко, але до закінчення зими основними постачальниками стають латиноамериканські країни. За рахунок цього ростуть витрати на транспортування і, відповідно, ціна фруктів", - пояснює експерт Центру CASE В'ячеслав Герасимович. Любителям заощадити треба переходити на яблука - вони подешевшали на 10%.
Олія виривається вперед
Різко виросла і вартість рослинної олії. Тепер пляшка "Олейни" коштує 12 гривень замість звичних 10. Експерти невтішні - прогнозують подальше збільшення ціни рослинного жиру.
"Наші внутрішні ціни поступово доганяють світові", - пояснює Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова. Зараз галузь орієнтована на експорт і близько 70% усієї рослинної олії йде за кордон. Уряд намагається не допустити роздування цін усередині країни, визначивши квоти на експорт олії і насіння соняшника. Однак, на думку експертів, сповільнити подорожчання олії - досить складно. "Високий попит завжди буде підтягувати за собою і ціни", - упевнений Юрчишин.
З довгого списку продуктів подешевшали молоко і кисломолочні продукти - на 10%. Близько 7% "скинув" голландський сир. Галузеві експерти пояснюють, що ринок виявився не готовий до різкого збільшення ціни - за підсумками 2007 року молочні продукти підвищилися в ціні на 80%. На заводах-виробниках повідомляють, що обсяги продукції, що повертається з роздрібних мереж, різко збільшилися, а падіння продажів за перші місяці цього року склало 10-15%. Це і спонукало виробників знизити ціни, щоб не залишитися в програші. Крім того, на зовнішньому ринку останнім часом падають ціни на сухе молоко.
У результаті усе більше молока залишається в країні, і ціна на нього, відповідно, знижується. А от ціна на вершкове масло набрала "у вазі" 10%. Так само відчутно (на 15-20%) подорожчали ковбасні вироби і курятина.
Лютневий перепочинок інфляції експерти пояснюють тим, що в січні Нацбанк спробував зменшити тиск надлишкової грошової маси на ціни. Але остаточно вирівняти ситуацію не вдалося, і тепер інфляція, по суті, відіграє втрачені позиції.
"Національному банку не вдалося скорегувати ситуацію, оскільки монетарна складова інфляції надто мала", - ремствує В'ячеслав Герасимович.
Зараз основним фактором зростання цін є попит з боку населення, тобто наявність на руках українців великої кількості грошей, що не відповідає реальним обсягам виробництва. Прогнози економістів украй невтішні: "Під кінець року рівень інфляції складе 19-20%", - вважає Герасимович.
Ситуація ускладнюється тим, що боротися з інфляційними очікуваннями населення складно, а які-небудь адміністративні заходи ще більше розхитають ринок і погіршать ситуацію.
Саакова Інна
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас