Пенсійний контракт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійний контракт

Казна та Політика
1631
Для того, щоб стати вкладником недержавного пенсійного фонду (далі - НПФ) необхідно укласти пенсійний контракт. Пенсійний контракт є договором між пенсійним фондом, від імені якого в договорі виступає адміністратор, і вкладником НПФ. Відповідно до пенсійного контракту здійснюється пенсійне забезпечення учасника фонду за рахунок внесків вкладника.
Учасники та вкладники НПФ
Варто роз'яснити, що під терміном "вкладник" закон розуміє особу (як фізичну, так і юридичну), що здійснює внески на користь учасника НПФ. Учасник - фізична особа, на користь якого здійснюються пенсійні внески і яка має або згодом набуде право на одержання пенсійних виплат з пенсійного фонду. Учасниками НПФ можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства.
Одна фізична особа може одночасно бути і вкладником, і учасником НПФ. Крім того, вкладниками можуть бути чоловік чи жінка, діти, батьки, роботодавець учасника фонду або професійне об'єднання, членом якого є учасник.
Адміністратор НПФ не може відмовити особі, що бажає укласти контракт із відкритим пенсійним фондом. А от вкладниками корпоративного і професійного НПФ можуть бути тільки особи, визначені статутом такого фонду. Причому кожен вкладник має право укласти один або кілька пенсійних контрактів з адміністратором одного або декількох НПФ.
Основні вимоги до пенсійного контракту Пенсійний контракт укладається в письмовій формі. Якщо вкладник не є учасником НПФ, контракт укладається, принаймні, у трьох екземплярах, якщо вкладник одночасно є учасником фонду - у двох. Один екземпляр контракту залишається в адміністратора.
Разом з екземпляром контракту адміністратор зобов'язаний видати вкладникові та учасникові такі документи:
  • пам'ятку з роз'ясненнями основних положень пенсійного контракту;
  • копію пенсійної схеми;
  • витяг зі статуту НПФ, а на вимогу вкладника - копію статуту повністю.
Пенсійна схема - документ, яким визначаються умови і порядок недержавного пенсійного забезпечення, здійснюваного тим чи іншим фондом. Пенсійні схеми, а також зміни до них реєструються Держфінпослуг.
У пенсійній схемі повинні бути відбиті:
  • опис всіх видів та умов здійснення пенсійних виплат;
  • порядок визначення розміру пенсійних виплат;
  • строк, протягом якого здійснюються пенсійні виплати, порядок їхнього здійснення;
  • порядок і строки оплати пенсійних внесків, у тому числі, можливість їхньої зміни за умовами пенсійного контракту;
  • умови та порядок участі в пенсійній схемі;
  • права та обов'язки вкладника, учасника фонду за даною пенсійною схемою.
Вкладники мають право вільного вибору пенсійної схеми. Поміняти пенсійну схему можна, але не частіше, ніж раз на півроку. Пенсійний фонд може змінювати або анулювати пенсійні схеми тільки у двох випадках:
  • у випадку відсутності укладених контрактів за даною схемою;
  • за умови одержання згоди всіх вкладників, з якими укладені контракти за даною схемою.
На всіх екземплярах укладеного контракту робиться позначка про видачу документів, а також фіксується дата їхнього надання.
Крім того, вкладникові НПФ разом з контрактом надається інформація про адміністратора, компанію, що управляє активами, та хоронителя пенсійного фонду. Така інформація повинна містити в собі реєстраційні і банківські реквізити та реквізити відповідних ліцензій.
У пенсійному контракті обов'язково вказуються:
  • паспортні дані, ідентифікаційний код учасника і вкладника фонду - фізичної особи;
  • повне найменування, місцезнаходження і банківські реквізити вкладника - юридичної особи;
  • посилання на обрану вкладником пенсійну схему;
  • термін дії контракту, умови його зміни та розірвання;
  • порядок розрахунків між пенсійним фондом та учасником фонду у випадку дострокового розірвання пенсійного контракту або ліквідації пенсійного фонду;
  • права, обов'язки і відповідальність сторін; порядок вирішення суперечок;
  • розмір пенсійних внесків та умови його зміни;
  • застереження про те, що держава не несе відповідальності по зобов'язаннях НПФ.
Ці умови є істотними для даного виду контрактів. У випадку відсутності якої-небудь із істотних умов контракту, він може бути визнаний у судовому порядку неукладеним. У такому випадку фонд не несе ніяких зобов'язань за виплати пенсій перед вкладниками.
Зобов'язання адміністратора і вкладника за пенсійним контрактом
Відповідно до пенсійного контракту адміністратор зобов'язаний:
  • здійснювати пенсійне забезпечення учасника фонду на умовах, передбачених законом, пенсійною схемою і контрактом;
  • забезпечувати ведення персоніфікованого обліку учасників фонду;
  • надавати учасникові інформацію про стан його індивідуального рахунку;
  • забезпечувати відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення законодавства та умов контракту;
  • дотримуватися і забезпечувати дотримання законних інтересів вкладників та учасників фонду, не розголошувати інформацію про умови пенсійного контракту і розмір пенсійних коштів, які належать учасникові і т.п.
Вкладник пенсійного фонду зобов'язаний:
  • оплачувати пенсійні внески;
  • відшкодовувати фонду збитки, завдані внаслідок порушення законодавства, пенсійної схеми та умов контракту та ін.
Дострокове розірвання пенсійного контракту
Вкладник фонду, що є одночасно його учасником, може в односторонньому порядку розірвати пенсійний контракт, укладений з ним особисто, або вимагати зміни його умов.
У випадку дострокового розірвання пенсійного контракту вкладник повинен:
  • або укласти новий пенсійний контракт із іншим фондом;
  • або укласти договір зі страховою організацією;
  • або відкрити в банку пенсійний депозитний рахунок;
  • або одержати одноразову пенсійну виплату, якщо за законом та умовами пенсійного контракту в нього є таке право.
При цьому пенсійні кошти, накопичені на рахунках вкладника, передаються в іншу фінансову установу за рахунок самого вкладника, тобто їхня сума буде зменшена на суму витрат, пов'язаних з перерахуванням таких коштів.
У випадку якщо на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду перебувають кошти, перераховані на його рахунок іншими вкладниками, такі кошти можуть бути вилучені з пенсійного фонду тільки після розірвання пенсійних контрактів з такими вкладниками.
Якщо учасник пенсійного фонду припиняє трудові відносини з роботодавцем-вкладником, він зобов'язаний розірвати контракт із фондом та укласти новий з адміністратором іншого фонду, страховою організацією або банком. При цьому за перерахування коштів на новий рахунок платить сам учасник. Якщо ж трудові відносини припиняються внаслідок ліквідації, перепрофілювання, реорганізації, банкрутства або скорочення штату підприємства, витрати на переведення коштів бере на себе роботодавець.
Ліквідація пенсійного фонду
Дія пенсійного контракту припиняється також у випадку ліквідації пенсійного фонду. У випадку ухвалення рішення про ліквідацію рада фонду зобов'язана повідомити про таке рішення учасників і вкладників фонду, адміністратора та осіб, що управляють активами фонду, а також хоронителя і Держфінпослуг. Учасники фонду повинні бути проінформовані про дату початку і закінчення ліквідаційної процедури. На підставі рішення про ліквідацію фонду в хоронителя відкривається спеціальний ліквідаційний рахунок, куди перераховуються всі кошти з рахунків фонду, а також кошти від продажу його активів.
Після одержання повідомлення про ліквідацію пенсійного фонду кожний з його учасників повинен направити в ліквідаційну комісію письмову заяву із призначенням іншого пенсійного фонду, страхової організації або депозитного рахунку, куди повинні бути перераховані його кошти. Разом із заявою в ліквідаційну комісію передаються копії контрактів з іншим пенсійним фондом, страховою організацією або банком. Копія контракту з фондом, що підлягає ліквідації, передається в новий пенсійний фонд, страхову організацію або банк.
Перерахунок коштів відповідно до заяви учасника повинен бути проведений не пізніше місяця з дня початку ліквідації пенсійного фонду. У випадку якщо продаж активів пенсійного фонду в цінних паперах протягом цього часу може привести до значного зниження їхньої вартості, Держфінпослуг може дозволити в першу чергу перерахунок коштів тих учасників, які досягли пенсійного віку, а термін перерахунку коштів інших учасників продовжити.
Якщо учасник фонду не подав відповідної заяви, його пенсійні кошти підлягають перерахунку у відкритий пенсійний фонд, визначений ліквідаційною комісією.
На закінчення хочеться дати пораду вкладникам НПФ: перед укладанням пенсійного контракту уважно ознайомтеся з його умовами, а також з умовами обраної пенсійної схеми. У випадку якщо якесь із положень договору Вам не зрозуміле, зверніться до представника адміністратора із проханням роз'яснити його.
Незайвим буде ознайомитися з установчими документами фонду (а саме його статутом), а також з інформацією про адміністратора, управляючу компанію і хоронителя
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас