Міжнародна торгівля ЄС впала на 2 млрд. євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародна торгівля ЄС впала на 2 млрд. євро

Казна та Політика
1751
На сьогоднішній день дефіцит торговельного балансу ЄС склав 2 млрд. євро.
Такі дані дослідницької компанії "Eurostat", наведені у звіті про результати зовнішньоторговельної діяльності Європейського Союзу.
У Єврозоні в січні знову утворився дефіцит торговельного балансу, що з урахуванням сезонних коливань склав 2 млрд. євро, що виявилося трохи більше ніж 1,8 млрд. євро за прогнозом економістів (не так давно цей показник був переглянутий із цифри 2.1 млрд.). Без урахування сезонних коливань дефіцит досяг 10,7 млрд. євро після 4,1 млрд. євро (переглянуто з 4,2 млрд. євро) у грудні.
Темпи збільшення експорту та імпорту в січні склали 3.7% в 2007 році і 3.7% в 2008 відповідно. Без урахування сезонних коливань імпорт склав 135,2 млрд. євро після 119,0 млрд. у попередньому місяці, тоді як експорт виріс до 124,5 млрд. євро після 115,0 млрд. євро раніше. З урахуванням же сезонних коливань імпорт склав 134,5 млрд., а експорт - 132,5 млрд. євро, після 123,5 млрд. євро. роком раніше.
За словами експертів, такий дефіцит міжнародної торгівлі пояснюється в першу чергу кризою на світовому фондовому ринку і посиленням курсу євро відносно долара та інших світових валют.
Останнім часом Центробанк Європейського Союзу не погоджувався знижувати ставки по кредитах для комерційних компаній. Він волів довірити регулювання самому фондовому ринку. Уряд ЄС більше переймався зростанням показників інфляції в останньому кварталі 2007 року. Зараз темпи зростання інфляційних процесів трохи впали, але ця проблема залишається дуже серйозною для економіки союзу. Фондова криза також знизила темпи розвитку багатьох підприємств ЄС, адже їхнє банківське фінансування сильно скоротилося.
Але головною причиною торговельного дефіциту стало зміцнення євро на міжнародному валютному ринку. Тепер за один євро дають $1,59, це погано впливає і на економіку США, і на торгівлю ЄС. Адже собівартість товарів, які випускаються в Європі, формується з євро, і витрати виробників теж оцінюється в євро. Купують же ці товари в основному країни, які прив'язали свою валюту до долара. І тому товари, зроблені в ЄС, стали не такими конкурентноздатними як були раніше. Їхня реальна вартість серйозно збільшилася, і багато країн почали відмовлятися від більш якісних, але й більш дорогих європейських товарів.
Ринки, які раніше належали європейцям, стрімко переходять під контроль інших виробників, особливо азіатських. Так, КНР в 2007 році засвідчила рекордні прибутки від міжнародної торгівлі, цьому в чималій мірі сприяло падіння темпів експорту з європейських країн
За матеріалами:
Izvestia.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас