Інфляція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція

Казна та Політика
1716
Гроші стрімко дешевшають, а продукти, товари та послуги дорожчають. Зарплати ростуть, але ті суми, які ще кілька років тому здавалися фантастичними, сьогодні вважаються явно недостатніми. Один мій знайомий ділився спогадами, як п'ять років тому з боєм вимагав у роботодавця 400 доларів на місяць, а сьогодні він на тій же посаді одержує дві тисячі і підшукує нову роботу, оскільки тут його не цінують і грошей йому не вистачає
А з валютними курсами що робиться? Намертво прив'язана до долара гривня дешевшає разом з ним. Увесь інший світ різко дорожчає для українців. Пам'ятаю, що ще років п'ять тому Прага здавалася мені досить дешевим містом у порівнянні з Києвом. За долар давали близько 30 крон, а пиво в барі коштувало 20.
Зараз пиво там коштує стільки ж, але за долар в обмінниках дають уже вдвічі менше - 15 крон. А як було зручно в Польщі - злотий майже дорівнював за вартістю гривні. Сьогодні злотий - це дорога валюта. Він коштує близько двох гривень.
Загалом, усе піднялося в ціні. У нас просто ціни виросли, увесь інший світ за рахунок курсу валют для нас подорожчав. Хіба що Америка залишилася, чию валюту ми так любимо, що не можемо від неї відірватися. А тим часом вона б'є рекорди падіння. Наприкінці минулого тижня вже $1,56 за євро давали.
Що ж це буде, зрештою. Куди світ і наша країна разом з ним котиться? Нікуди.
Це синусоїда. Все це вже було. Теорія капіталізму Карла Маркса працює.
Нафта зашкалила за сто доларів/барель. Було вже. В 1979-1981-х нафта била історичні максимуми, а п'ять років по тому опустилася до мінімуму $9 і розвалила Радянський Союз.
Долар падає. Але він був і дешевшим. Більше того, падіння курсу долара щодо інших валют - це взагалі для економіки і світової фінансової системи не проблема, у порівнянні з можливою масштабною девальвацією, про яку ще не говорять, але яку американська валюта переживає раз на тридцять років. І чергові тридцять, до речі, уже минули.
Японія - країна з мінімальною інфляцією. Банківська дисконтна ставка там уже довгий час перебуває на фантастичній позначці 0-0,5%. Пиво там не дорожчало майже двадцять років. Але валютний курс за цей час коливався від 250 до 80 ієн за долар (зараз - 100).
І це не заважало бути японській економіці найпросунутішою, а японцям найбагатшими.
На відміну від сучасного покоління німців, японців та американців, ми пережили похмурі роки фінансового міжчасів’я початку 90-х. Втративши вже один раз всі свої запаси, ледве нагромадивши невеликі нові, ми боїмося за свої гроші.
Ми знаємо, як легко вони можуть перетворитися в ніщо. Це історичний страх, що не зникне, поки живе покоління, що тримало колись у руках радянські рублі і для якого один долар вважався серйозним валютним запасом. Нас лякає знецінювання грошей.
Хоча в нормальній економіці - це звична, і навіть блага справа. Все дорожчає - значить усі більше заробляють.
Ігор Ляшенко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас