Депозити до запитання під 12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити до запитання під 12%

Кредит&Депозит
2538
Ще рік тому українські вкладники не могли зняти гроші з депозиту або поповнити його, не втративши процентного доходу.
Але через жорстку конкуренцію між банками така послуга стала реальною. Багато з них зараз активно рекламують універсальні внески - депозити до запитання, прибутковість яких не поступається процентним ставкам на строкові депозити.
Гібрид, виведений банками
Депозитну картку можна одержати, зокрема, в Укрсиббанку, Укрпромбанку, Дельта Банку, Універсал Банку та банку "Надра". По суті, це звичайний депозит, з якого вкладник може вільно зняти гроші або поповнити його. Але дохід, що він одержує, набагато більший, ніж відсотки по інших подібних інструментах.
Наприклад, за користування грішми на зарплатних рахунках банки рідко платять більше 3% річних, а прибутковість, закладена в депозитній картці, досягає 12% (зрозуміло, у гривнях). "Цей продукт, скоріше, схожий на поточний рахунок, однак підвищена процентна ставка дозволяє йому конкурувати із традиційними внесками", - говорить член наглядової ради Укрсиббанку Домінік Меню. Дійсно, сьогодні 12% річних по ощадному депозиті на рік без права поповнення або часткового зняття - звичайна прибутковість для найбільших банків.
Безсумнівною перевагою депозитних карток є відсутність якихось строгих обмежень на зняття грошей з депозиту або його поповнення. Наприклад, щоб відкрити універсальний депозитний внесок, спочатку потрібно внести більш-менш істотну суму - від 500 до 25 тисяч гривень. Крім того, існують обмеження на розмір суми поповнення та кількість операцій з депозитом. Варто врахувати, що для зняття коштів з депозиту необхідно прийти в певний день у відділення банку і написати заяву.
А от для того щоб одержати депозитну картку, досить внести 10 гривень, зняти гроші можна в будь-якому банкоматі, та й поповнювати рахунок можна також через спеціальні машини.
Банкіри відзначають, що популярність новому продукту забезпечує... психологія середньостатистичного вкладника. "Клієнти готові пожертвувати декількома відсотками по депозиту заради можливості контролювати свої кошти", - говорить член наглядової ради ВТБ Банку Віталій Фішер. До речі, за минулий рік залишки по депозитах до запитання в банках виросли на 61%, у той час як за 2006-й приріст коштів склав усього 20%. Банкіри багато в чому пов'язують таку позитивну динаміку із введенням універсальних депозитів і депозитних карток.
Скільки прийдеться віддати банкомату
Однак не все так добре, як здається на перший погляд. Депозитна картка має один істотний недолік: за зняття грошей через банкомат треба платити. Зазвичай комісійні банків за таку транзакцію становлять 1-2% суми, що знімається. Тому якщо клієнт протягом року буде активно знімати кошти з депозиту, ефективна ставка може впасти з 12 до 5-6%.
Крім того, дуже складно проконтролювати, чи правильно банк нараховує відсотки, адже залишок на рахунку часто змінюється і простежити за своїми доходами непросто.
До речі, далеко не всі банкіри зі схваленням ставляться до нового продукту. "Уводячи такі програми, банки вирішують одне із двох завдань: або швидко набрати клієнтів, або задовольнити гостру потребу у фінансових ресурсах", - упевнений голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Дійсно, найпривабливіші умови по дохідних депозитах до запитання пропонують Дельта Банк та Універсал Банк, що не входять у групу лідерів. Але не виключено, що з поліпшенням ситуації, полегшенням доступу до інших джерел фінансування ці та інші банки України підвищать вимоги до власників таких депозитів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас