Тимошенко зажене нафтотрейдерів у коридор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко зажене нафтотрейдерів у коридор

Енергетика
369
Ціни на бензин перевалили за позначку 6 гривень за літр. Стрибок відбувся швидше, ніж прогнозували аналітики. Ще минулого тижня експерти в один голос стверджували: до кінця березня ціни не піднімуться вище 5,85 гривні за літр.
Уряд у терміновому порядку намагається домовитися з нафтотрейдерами. Уже на наступному тижні заплановане підписання меморандуму про партнерство з учасниками ринку. "Текст документа вже готовий, там є деякі розбіжності з нафтотрейдерами, які ми плануємо обговорити і погодити в п'ятницю", - повідомив міністр палива та енергетики Юрій Продан.
У проекті меморандуму, яким володіє "Дело", не міститься конкретних цифр або обмежень. Але передбачається, що, підписуючи документ, нафтотрейдер зобов'язується втримувати ціну на паливо в рамках так званих "цінових коридорів". Хоча прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді запевнив "Дело", що ці коридори носять рекомендаційний характер і нафтотрейдери не несуть юридичної відповідальності за недотримання розрахункових параметрів.
Цінові коридори щодекади формує експертно-аналітична рада за підсумками аналізу "Укрнафтохімпереробки". Підприємство бере до уваги ціни на нафту та нафтопродукти на світовому і внутрішньому ринках, попит та пропозицію на паливо, транспортні витрати і витрати АЗС на обслуговування кредитів. До 12 березня нафтотрейдери не виходили за рамки коридорів (тоді середня планка була на рівні 5,43 гривні за літр). А потім ціни на бензин різко поповзли вгору. Незважаючи на те, що аналіз "Укрнафтохімпереробки" не показав об'єктивних причин для різкого стрибка. За даними Мінпаливенерго, станом на 14 березня середня ціна на бензин А-95 не повинна була перевищити 5,47 гривні за літр.
Юлія Тимошенко вважає, що виною аномальному підвищенню цін є змова між нафтотрейдерами. "Це тема прокуратури та Антимонопольного комітету", - заявила вона вчора. За словами Тимошенко, уряд уже направив лист у Генпрокуратуру з інформацією про незаконні дії трейдерів.
В Антимонопольному комітеті наявність змови заперечують. Джерело у відомстві повідомило, що тільки компанія "Укрнафта" "показує зуби", припиняючи реалізацію продуктів. "Інші встановлюють ціни відповідно до кон'юнктури на українському і світовому ринках", - сказав він.
У прес-службі Антимонопольного запевняють, що постійно відслідковують ситуацію на ринку. Із січня по березень комітет рекомендував понад 60 нафтотрейдерам утриматися від необґрунтованого підвищення цін. "Зараз ведеться збір даних від таких гравців ринку, як "Укртатнафта", "Линик", "Лукойл-Україна", а також від Держмитслужби", - повідомляють в Антимонопольному комітеті.
Незважаючи на все це, Тимошенко впевнена: ситуація зміниться, коли біля керма цього відомства стане новий керівник. Те ж саме і по Генпрокуратурі, представники якої запевнили "Дело", що регулярно проводять перевірки на ринку нафтопродуктів. Але прем'єр цьому не вірить. "Або прокуратура почне працювати, або потрібно визнати, що її в нас нема", - сказала вона
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас