Угода "Нафтогазу" з "Газпромом" після затвердження в Україні радикально змінилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угода "Нафтогазу" з "Газпромом" після затвердження в Україні радикально змінилась

Енергетика
309
"Газпрому" прийдеться починати переговори з "Нафтогазом України" заново: у процесі затвердження в Україні в документ були внесені "істотні поправки", заявила журналістам український прем'єр Юлія Тимошенко. Насамперед вони стосуються ролі посередника Rosukrenergo (RUE).
Учора кабінет міністрів України затвердив угоду "Газпрому" і "Нафтогазу" про співробітництво в газовій сфері, підписану 12 березня. Колишня версія угоди не уточнювала, хто поставляє газ, і залишала шанс на збереження посередника. За словами прес-секретаря "Нафтогазу" Валентина Землянського, документ містив фразу про те, що з 1 січня по 31 грудня 2008 року поставки газу в Україну здійснюють RUE або "Газпром". Тепер, за словами Тимошенко, термін постачання RUE газу в Україну обмежений березнем 2008 року. На період із квітня по грудень потрібно укласти новий контракт між "Нафтогазом" і "Газпромекспортом", переконана вона.
Змінився і пункт, за яким українська "дочка" "Газпрому" одержує право реалізувати на внутрішньому ринку промисловим споживачам не менше 7,5 млрд куб. м газу, викупивши цей обсяг в "Нафтогазу". З тексту вилучені слова "не менше", а права "дочки" "Газпрому" на реалізацію газу обмежені 2008 роком.
Радник Тимошенко з газових питань Олександр Гудима розраховує одержати в четвер постанову уряду з директивами до нових переговорів з "Газпромом". Він сподівається, що президент України Віктор Ющенко не стане висувати контрпропозиції.
Джерело, близьке до одного з посередників, упевнене, що тепер "Газпром" знову чекають затяжні переговори з "Нафтогазом".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас