Радник Президента Плачков за реформування "Нафтогазу України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Радник Президента Плачков за реформування "Нафтогазу України"

Енергетика
153
Радник Президента Іван Плачков уважає за необхідне реформувати існуючу структуру Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з метою оптимізації її функцій.
Про це Плачков повідомив на круглому столі.
На його думку, не можна в одній компанії зосереджувати функції, зокрема, з видобутку нафти й газу і їх транспортування.
"Це такий монстр, якщо в якомусь із напрямків діяльності є труднощі, то в цілому страждає весь нафтогазовий комплекс", - підсумував він.
Крім того, Плачков уважає недостатніми домовленості від 12 березня між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом" про поставки природного газу в Україну.
На його думку, одним з головних недоліків домовленостей є невизначеність конкретних обсягів поставок газу в Україну "Газпромом" або його дочірньою компанією.
"Ми сьогодні маємо ситуацію, коли вже прямо "Газпром" або підприємство, афілійоване з "Газпромом"...входить на ринок України й в обсягах...невизначених", - сказав він.
Він також висловив сумніви щодо можливості Україною контролювати свій внутрішній ринок газу після виходу на нього російської компанії.
"Ми не можемо говорити...що (після того, як) не буде "Укргаз-Енерго" ми будемо контролювати ринок України. Ми не будемо в повному обсязі контролювати...газ в Україні", - сказав Плачков.
Крім того, радник Президента, зазначаючи необхідність виконання положень Енергетичної стратегії України до 2030 року, зокрема, висловився за збільшення видобутку Україною власного газу до 30 млрд. куб. м у рік.
Як повідомляло агентство, Кабінет Міністрів доручив "Нафтогазу України" почати переговори з "Газпромом" щодо укладення довгострокових контрактів на поставку й транзит газу.
Крім того, Кабмін вважає за необхідне внести зміни до "Угод про розвиток відносин у газовій сфері" між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом" для чіткого визначення постачальника природного газу до кордону України.
12 березня "Нафтогаз України" й "Газпром" домовилися про поставку в Україну не менш 49,8 млрд. куб. м газу по 179,5 долара/тис. куб. м у березні-грудні.
В 2007 році видобування газу в Україні зменшилося на 1,2% порівняно з 2006 роком до 20 604,3 млн. кубометрів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас