Кабмін не має наміру забезпечувати "РосУкрЕнерго" відбір газу із ПСГ і транзит палива в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін не має наміру забезпечувати "РосУкрЕнерго" відбір газу із ПСГ і транзит палива в Європу

Енергетика
207
Кабінет Міністрів не має наміру забезпечувати компанії "РосУкрЕнерго" відбір природного газу з українських підземних сховищ і транзит обсягів центральноазіатського газу, що належить РУЕ, через територію України європейським споживачам.
Про це на прес-конференції повідомила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
З її слів, це одне із зауважень уряду до угоди Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" і російського "Газпрому" від 12 березня.
"Ми не плануємо надавати право "РосУкрЕнерго"... користуватися сховищами за заниженими ставками", - сказала вона.
Тимошенко ще раз нагадала, що згідно із домовленостями президентів України й Росії, "РосУкрЕнерго" повинна працювати на українському ринку до квітня.
Згідно з 5 абзацом 7-го пункту угоди, "Нафтогаз України" зобов'язується забезпечити "РосУкрЕнерго" за додатковими угодами у рамках чинних контрактів відбір обсягів газу, що зберігається в ПСГ України, і транзит обсягів центральноазіатського газу, який постачається компанією "РосУкрЕнерго" через територію України європейським покупцям (на період до моменту закінчення таких поставок).
Крім того, уряд запропонував виключити з 3-го пункту угоди зобов'язання "Нафтогазу України" підписати комерційний контракт здачі-прийому за обсягами палива, які НАК буде повертати "РосУкрЕнерго", оскільки в ньому є згадування про неіснуючий, на думку уряду, контракт.
Згідно з 3-м пунктом, "Нафтогазу України" додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу оформляє з "РосУкрЕнерго" контракт купівлі-продажу природного газу російського походження в обсязі до 1,4 млрд. куб. м, з розрахунком шляхом повернення відповідних обсягів газу, і зобов'язується протягом 3 днів з дати підписання цієї угоди підписати комерційний акт здачі-прийому газу, як зазначено в пункті 3.7 контракту.
"Ми не знаємо, що це за угода, тому й тут ми внесли виправлень", - уточнив Українським Новинам міністр палива й енергетики Юрій Продан, маючи на увазі згадування в угоді пункту 3.7 Контракту.
Як повідомляло агентство, найближчим часом делегація "Нафтогазу України" відправиться на переговори з "Газпромом" з уточнення угоди з урахуванням виправлень, зроблених Кабміном.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас