Фондовий ринок готується до СОТ і Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок готується до СОТ і Євро-2012

Фондовий ринок
308
Якщо світові фондові ринки заспокояться, а за ними перестане падати й український, на динаміку котирувань українських акцій будуть впливати плани уряду частково приватизувати деякі енергогенеруючі компанії, підготовчі роботи до Євро-2012, вступ України до СОТ і можливість стати асоційованим членом ЄС.
На динаміку ринку найближчим часом основний вплив буде робити зовнішня кон'юнктура, оскільки низька гривнева ліквідність не дозволить бикам грати на підвищення на повну силу на внутрішньому позитиві, збережеться висока волатильність, прогнозує провідний аналітик КУА "Таск-Інвест" Андрій Шевчишин.
Додатково експерт відзначив зміну цільової надбавки за газ для промислових підприємств, а також високі ціни на нафту на світових ринках, що приведе до збільшення вартості російської енергетичної сировини, у тому числі для України. Фондові компанії ще не повною мірою виробили рекомендації щодо цінних паперів у зв'язку із цими змінами, тому можна чекати зниження основного фондового індикатора України.
Найближчим часом найбільший доход КУА зможуть принести галузі, що виробляють продукцію для кінцевого споживача, що пов'язано зі зростанням доходів населення України, вважає керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін.
Також дуже перспективним є фінансовий сектор - банки і страхові компанії. Залишається цікавою металургія, оскільки ціни на сталь сьогодні ростуть як у світі, так і в Україні. До того ж найближчим часом очікується значне зростання будівництва у зв'язку з підготовкою до Євро-2012, що обумовлює досить великий потенціал зростання акцій будівельних компаній, як і тих, що давно працюють на ринку, так і молодих.
У зв'язку з можливою приватизацією Одеського припортового заводу перспективними будуть вкладення в компанії - виробники мінеральних добрив. Аналітик групи "ТЕКТ" Володимир Мороз серед майбутніх лідерів за прибутковістю виділив акції підприємств гірничо-металургійної галузі і машинобудування (крім виробництва легкових авто).
Андрій Шевчишин же вважає, що фінансовий сектор, найімовірніше, буде зігнорований гравцями. Приведення активів у відповідність із новими вимогами НБУ може істотно змінити розміщення сил у банківському секторі, внаслідок чого результати роботи за підсумками першого кварталу можуть бути нижчими від очікуваних.
Папери харчпрому (крім пивоварства) будуть знижуватися, висока залежність від СОТ і зниження мит на продукцію сектора негативно позначаться на фінансових результатах підприємств. Акції пивоварних компаній збережуть привабливість через зростання корпоративних фінансових показників (початок сезонного сплеску). Збережеться попит на хімічні підприємства внаслідок підвищення світових цін на добрива і слабкої залежності від вступу до СОТ. Металургійні підприємства і машинобудівний сектор збережуть високу волатильність, при цьому загальний рух буде бічним.
Основними двигунами зростання котирувань будуть корпоративні новини, а також внутрішня і зовнішня кон'юнктура. Не знизиться привабливість цінних паперів гірничодобувних компаній на тлі зростання світових цін на сировину і промислові метали, підкріпленого внутрішнім дефіцитом. Також інвесторам буде цікава енергетика - на тлі підготовки до приватизації. Привабливості цих підприємств сприяють також плани з видобутки метану і його використання для внутрішніх потреб.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас