Друга хвиля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друга хвиля

Фондовий ринок
663
Сьогодні після чергового зниження ставок Федеральної резервної системи США фінансовому ринку України не факт що стане легше.
Проблеми Bear Stearns і хедж-фонду Carlyle Capital вказують на подальше поглиблення кризи довіри на світових фінансових ринках. На минулому тижні тримісячний Libor підскочив майже до 6% річних, що означає практично повний параліч кредитного ринку.
У цій ситуації банкірам буде вкрай складно переконувати інвесторів у необхідності фінансувати покупки на ринках, що розвиваються, а також надавати міжбанківські кредити. Адже така операція апріорі є ризиковою, а виходить, буде бити по котируваннях акцій банків, що ризикують. Зараз будь-яка інформація про проблеми якого-небудь гравця ринку викликає паніку в інвесторів, які поспішають скидати ризикові цінні папери.
Із ситуації є тільки один вихід - зниження фінансової активності на ризикових і ринках, що розвиваються. Значить банкірам прийдеться забути про божевільні коефіцієнти при продажі своїх банків, а фондовикам - про звичну божевільну прибутковість операцій. Адже ліквідність вітчизняного фондового ринку настільки мала, що якщо всі закордонні інвестори спробують піти з нього, обвал неминучий - у короткий термін замінити нерезидентні капітали грішми вітчизняних інвесторів для підтримки котирувань неможливо.
Причин для виходу капіталів нерезидентів і резидентів з України може бути кілька. Почнемо з рідних олігархів: для багатьох з них падіння фондових індексів і банківської системи буде вкрай вигідним. Можна буде подешевше провести скупку активів, що впали в ціні, повністю покривши в перспективі збитки.
Для іноземних інвесторів мотивацією може стати подальше ослаблення долара США (до якого прив'язана гривня) відносно інших валют і біржових товарів, особливо на тлі високої інфляції в Україні. Платіжний баланс України дуже чутливий до цін на енергоносії. Зростання цін на нафту і газ веде до серйозного погіршення сальдо торговельного балансу нашої країни. Поки ця негативна тенденція з лишком окупається прибутками вітчизняних металургів і хіміків, але не факт, що це надовго.
Якщо дефіцит торговельного балансу не вдасться покрити за рахунок профіциту фінансового рахунку, можлива девальвація гривні приведе до ще більшого посилення інфляції та зниження монетизації ВВП, що вдарить по банківській системі. Замкнуте коло, з якого поки не видно виходу - виходить, гравцям вітчизняного фінансового ринку і регуляторам потрібно серйозно готуватися до майбутніх фінансових штормів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас