Хід бондом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хід бондом

Фондовий ринок
828
Європейський банк реконструкції та розвитку збирається випускати облігації, номіновані у гривні.
Банк уже заручився підтримкою українського президента, уряду і Нацбанку. Однак цього року ЄБРР навряд чи випустить гривневі бонди.
Складність емісії таких облігацій у тому, що за українським законодавством ЄБРРне може проводити операції з українською національною валютою: він не є юридичною особою в Україні, це міжнародна фінансова організація, на яку більшість наших законів не поширюються.
"Щоб проводити операції з гривнею, необхідно внести зміни до деяких українських законів і нормативних актів"- пояснив представник офісу ЄБРР в Україні Антон Усов.
За його словами, основна мета випуску гривневих облігацій - залучення коштів у національній валюті для фінансування українських муніципалітетів. Випуск гривневих облігацій може принести банку додатковий прибуток. Відсоткова ставка за такими бондами буде невисокою: ЄБРР - надійний фінансовий інститут.
Одержавши велику позику на українському ринку, банк прокредитує українські міськадміністрації. Ставка за кредитами буде вищою за ту, під якою ЄБРР залучить капітал на місцевому ринку. Різниця між ставкою за гривневими облігаціями і муніципальними кредитами - прибуток банку.
Сфера інтересів ЄБРР в Україні - надання кредитів українським компаніям на розвиток бізнесу та фінансування інфраструктурних проектів. Досі ЄБРР кредитував компанії та муніципалітети з власних коштів, наданих банку урядами розвинених країн. У 2007 році, наприклад, інвестував в українську економіку EUR647 млн, у 2006-му - EUR797 млн.
За словами президента ЄБРР Жана Лем’єра, банк планує виділити українським компаніям і міськадміністраціям близько $5 млрд на підготовку до чемпіонату Європи з футболу-2012. "Ми готові фінансувати муніципалітети без гарантій уряду"- заявив Лем’єр. Уже в 2008 році ЄБРР готовий надати кредитів на $1 млрд.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас