Сергій Тігіпко діє нестандартно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Тігіпко діє нестандартно

Фондовий ринок
936
Учора стала відома схема продажу банку "Бізнес Стандарт" (ТАС-Бізнесбанк), що належить голові правління Сведбанку Сергію Тігіпкові.
Як стало відомо, спочатку будуть продані 5% установи, після чого буде обраний консультант, що продасть інші 95%. Банкіри називають структуру угоди із продажу "Бізнес Стандарту" дуже незвичайною та вважають, що покупцем 5% виступить один з невеликих інвестбанків, що і буде продавати частку, що залишилася.
Власник банку "Бізнес Стандарт" Сергій Тігіпко заявив, що має намір до липня продати кредитну установу. "Ми завершуємо операцію із продажу перших 5%, - повідомив він. - У нас було три претенденти на ці акції, зараз залишилося два. Після продажу буде обраний радник, що нам організує тендер із продажу інших 95%. Переконаний, що до липня ми завершимо цю операцію".
Нагадаємо, рік тому Сергій Тігіпко підписав договір зі шведським Swedbank про продаж йому 100% ТАС-Комерцбанку (тепер Сведбанк) і ТАС-Інвестбанку (Сведбанк-Інвест) за $735 млн. Договір передбачав продаж Тігіпком також ТАС-Бізнесбанку ("Бізнес Стандарт") протягом півтора року з моменту укладання угоди і заборону на створення кредитних установ протягом трьох років. "Коли закінчиться строк, імовірно, ми зробимо новий банк, - сказав Тігіпко. - Після того як я його розвину, можливо, шведи знову захочуть його купити".
За даними Асоціації українських банків, на 1 лютого "Бізнес Стандарт" (до 2004 року - банк "Муніципальний") серед українських банків займав 87-е місце за активами (676,66 млн грн) і 94-е за капіталізацією (97,388 млн грн). 99,3457% установи банку, за даними НБУ, належить ЗАТ "Холдингова компанія 'Теко-Дніпрометиз'".
На думку банкірів, структурування угоди із продажу "Бізнес Стандарту" досить незвичне для українського ринку. Дотепер банки продавали або стратегічному, або інституціональному інвесторові, але ніколи не змішували угоди. "Це дуже нестандартна угода, - говорить директор ІК Galt & Taggart Securities Сергій Лесик. - Єдине логічне пояснення, що напрошується, 5% купує консультант, що потім сам же продасть банк цілком і буде зацікавлений зробити це за гарною ціною".
Втім, асоційований директор з інвестиційного банкінгу одного з найбільших світових банків відзначає, що угоди бувають і більш складними: "Кожна угода робиться по-різному. Скільки я провів угод, жодна з них не схожа на іншу. Крім того, економічна і юридична структури транcакції, як правило, не збігаються. Адже юридично одночасно може проходити дуже багато угод". При цьому він стверджує, що ведення такої угоди може бути цікавим тільки невеликому інвестбанку. "Це настільки маленький банк, що він випадає з поля зору угод, якими займаються великі гравці", - відзначає банкір.
Тому Сергій Лесик вважає, що продаж "Бізнес Стандарту" організовує хтось із українських гравців. "Швидше за все, інвестбанк купить акції по номіналу, і мультиплікатор продажу всього банку теж буде невисоким", - говорить він. Крім того, банкіри сумніваються, що інвесторам вдасться продати "Бізнес Стандарт" до липня. "Один тільки меморандум пишеться місяць і due diligence робиться місяць, - пояснює Лесик. - Продати банк за такий час дуже непросто. Тим більше з нинішньою ситуацією на ринках капіталу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас